Home Energetika Nakon oporavka cijene nafte Turska podigla ključnu kamatnu stopu

Nakon oporavka cijene nafte Turska podigla ključnu kamatnu stopu

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Norveška središnja banka u četvrtak je podigla ključnu kamatnu stopu prvi put u sedam godina, u kontekstu oporavka norveškog gospodarstva od višegodišnjeg razdoblja slabašnih cijena nafte i posljedica financijske krize iz 2008. godine.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Središnja banka podigla je ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotna boda, na 0,75 posto, najavivši također kako bi je uskoro mogla dodatno povisiti. Zadnji su puta podignute u svibnju 2011. godine. “Procjene izvršnog odbora u vezi izgleda i rizika sugeriraju da će ključna kamatna stopa vrlo vjerojatno biti dodatno povećana u prvom kvartalu iduće godine”, stoji u priopćenju guvernera Oysteina Olsena.[/vc_column][/vc_row]

Ujedno su poručili da u idućim godinama očekuju postupan rast kamatnih stopa. Današnja odluka središnje banke bila je uvelike očekivana. Ključna kamatna stopa na rekordno je niskim razinama od ožujka 2016. godine, u kontekstu posljedica financijske krize 2008. i oštrog slabljenja cijena nafte i plina, inače glavnog pokretača norveškog gospodarstva.

U posljednje vrijeme gospodarstvo bilježi solidan rast, ponajprije zahvaljujući proračunskoj i monetarnoj politici i rastu cijena nafte. Norveški bruto domaći proizvod (BDP), koji isključuje stavke transporta te naftu i plin, u prvom je tromjesečju porastao za 0,6 posto, a u drugom za 0,5 posto.

Očekuje se da će rast gospodarstva dodatno ubrzati u budućnosti zahvaljujući investicijama u naftom sektoru koje su u porastu.

Related Posts