Nakon nesigurnog trgovanja burze u porastu

Energetski sektor raste
Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon nesigurnog trgovanja, burzovni indeksi porasli, pa su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, posebice na zapadu i jugu zemlje. Teksaške vlasti jučer su zbog snažnog rasta broja zaraženih odlučile zaustaviti proces postupnog otvaranja gospodarstva. Strahovanja od ponovnog zatvaranja gospodarstava pojedinih saveznih država izazvala su dan prije oštar pad Wall Streeta jer su splasnule nade u brzi oporavak od koronakrize.

No, u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi porasli, zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije, kao i rastu cijena nafte, što je podržalo dionice u energetskom sektoru. Ipak, najviše su, u prosjeku 3,6 posto, porasle cijene u bankarskom sektoru uoči Fedove objave rezultata godišnjih ‘stres’ testova, koji će pokazati koliko su banke otporne na gospodarsku krizu i odrediti kolike dividende mogu isplatiti.

Regulator banaka ublažio je pojedina pravila, pa se ulagači nadaju dobrim rezultatima testova. Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom i da je u karanteni. Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da predsjednik SAD-a Donald Trump ide u karantenu jer je njegova bliska suradnica pozitivna na koronavirus. Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer nema vijesti iz domaćih kompanija koje bi mogle značajnije usmjeriti tržište, dok su Crobex indeksi na putu tjednih gubitaka.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon četiri dana pada. Cijene su nafte, pak, pod pritiskom jer se ulagači plaše da će nastavak širenja koronavirusa u svijetu loše utjecati na gospodarstva, a time i na potražnju za ′crnim zlatom′. Nakon jučerašnjeg pada za više od 3 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala daljnjih 1,2 posto, na 40,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,3 posto, na 38,20 dolara.

You may also like