Nakon nekoliko dana snažnog rasta, na tržištima mirno

Opreznije trgovanje
Na Wall Streetu su u srijedu  indeksi blago porasli, treći dan zaredom, dok je Nasdaq indeks blago pao jer se tržište smirilo nakon snažnog rasta proteklih dana.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 3 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak u posljednja tri mjeseca, u prva dva dana ovoga tjedna ti su indeksi nadoknadili gotovo sav taj gubitak, pa se jučer trgovalo opreznije.

Rast S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Alphabeta za više od 7 posto, na rekordnu razinu, nakon što je ta krovna kompanija Googlea izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima. Očekivanja analitičara nadmašili su i rezultati Amazon.coma, no cijena dionice tog tehnološkog diva pala je 2 posto jer je osnivač Amazona Jeff Bezos najavio povlačenje s mjesta izvršnog direktora i preuzimanje uloge izvršnog predsjednika.

I većina drugih kompanija izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih poticaja gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je jučer video konferenciju s demokratskim zastupnicima u oba doma Kongresa, dok se priprema proceduralni manevar kako bi se ozakonio Bidenov prijedlog o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo. Uz to, smiruje se situacija nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Ministrica financija Janet Yellen sazvala je sastanak s vodećim dužnosnicima iz, među ostalim, Komisije za vrijednosne papire (SEC) i središnje banke Fed na kojemu će se razgovarati o nestabilnosti na tržištima izazvanim takvim trgovanjem. Podršku tržištima pružili su i solidni gospodarski pokazatelji. Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u siječnju u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 174.000, nakon pada u prosincu. Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je, pak, da su aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u siječnju dosegnule najvišu razinu u gotovo dvije godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi mogle potaknuti šire tržište, dok bi nakon jučerašnjeg pada Crobex indeks mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, prvi put ovoga tjedna, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta i jer ih zabrinjava zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima. Azijski ulagači odlučili su jutros povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica snažno porasle u prethodna tri dana i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodnoga tjedna. Ulagače je zabrinulo i zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima, s obzirom da su kratkoročne kamatne stope ponovno u uzlaznoj putanji. Rast tih kamata izazvao je strahovanja da kineske vlasti polagano zaoštravaju uvjete kreditiranja kako bi zauzdale rast cijena dionica i nekretnina.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom, pa se kreće na najvišim razinama u dva mjeseca.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer bi podatak o padu zaliha u SAD-u na najnižu razinu u gotovo godinu dna mogao značiti da jača potražnja za gorivima u najvećem svjetskom potrošaču nafte. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,75 posto, na 56,11 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 58,85 dolara. To su najviše cijene nafte u otprilike 11 mjeseci.

You may also like

0 comments