Nakon nekoliko dana pada, indeksi blago porasli

Energetski bi sektor trebao imati najviše koristi

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago ojačali, zahvaljujući rastu cijena dionica pred sam kraj trgovanja, dok je Nasdaq indeks ponovno pao zbog pritiska na tehnološki sektor.

Jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno, pa su se cijelo vrijeme Dow Jones i S&P 500 izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području. Tek pred kraj trgovanja ti su indeksi blago porasli, pa je S&P 500 zabilježio prvi dnevni dobitak nakon pet dana gubitaka.

Novi pad Nasdaq indeksa posljedica je, pak, daljnjeg pritiska na dionice velikih tehnoloških kompanija jer se ulagači povlače iz tog sektora koji je, zahvaljujući zatvaranju gospodarstava i radu od kuće, mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

S druge strane, porasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u cijepljenju protiv koronavirusa i nada u novi paket poticaja američkom gospodarstvu vrijedan 1.900 milijardi dolara potaknuli su početkom prošloga tjedna burzovne indekse na rekordne razine.

No, od tada su indeksi pod pritiskom, među ostalim, zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije. Analitičari, naime, upozoravaju da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju.

Zbog toga se posljednjih dana prinosi na dugoročne američke državne obveznice kreću na najvišim razinama u godinu dana i na putu su najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

Kako bi jačanje inflacije moglo navesti Fed da poveća kamate prije nego što se na tržištu očekuje, jučer je u fokusu ulagača bilo izvješće predsjednika američke središnje banke u Kongresu u kojemu je Jerome Powell ublažio strahovanja da poticajna politika Feda povećava rizik od inflacijske spirale.

Powell je kazao da je gospodarski oporavak neujednačen i daleko od završetka i ponovio da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno.  U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi i u srijedu će, kao i prethodnih dana, biti poslovna izvješća domaćih kompanija, dok bi Crobex indeksi, nakon dva dana pada, mogli stagnirati.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, dok su kineski burzovni indeksi prvog radnog dana nakon višednevnih praznika porasli.

Kineski burzovni indeksi jutros su, prvog radnog dana nakon proslave lunarne nove godine, porasli jer tamošnji ulagači nastoje nadoknaditi propušteno, s obzirom da su u proteklih tjedan dana ostale najveće svjetske burze porasle. No, na većini ostalih burzi u regiji cijene su dionica jutros pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, s obzirom da su jučer MSCI indeksi azijskih i svjetskih burzi dosegnuli rekordne razine.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer ulagači igraju na to da će se američko gospodarstvo, potaknuto golemim poticajima, brže nego ostala oporaviti od koronakrize.

Nakon otvaranja na razinama od 7,571 kuna za euro, povećana potražnja sa strane bankarskog i korporativnog sektora dovela je rasta tečaja EUR/HRK na razine od oko 7,579 kuna za euro gdje je i zatvoreno tržište.

Nakon blage aprecijacije kune u odnosu na euro dan ranije, u utorak se tečaj EUR/HRK vratio na više razine. Nakon otvaranja na razinama od 7,571 kuna za euro, povećana potražnja sa strane bankarskog i korporativnog sektora dovela je rasta tečaja EUR/HRK na razine od oko 7,579 kuna za euro gdje je i zatvoreno tržište.

Tijekom utorka tečaj EUR/USD spustio se s najviše dnevne razine od 1,2179 dolara za euro na razine blago iznad 1,2140 dolara za euro, gdje se trgovanje krajem dana stabiliziralo. Pri tome je američki dolar zabilježio aprecijacijske pritiske tijekom otvaranja europskih burzi. U europodručju su objavljeni konačni podaci siječanjske inflacije, koja je potvrdila godišnju promjenu od 0,9%.

Prema podacima s Bloomberga, tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,2154, EUR/GBP 0,8573, EUR/CHF 1,1013, EUR/JPY 128,23.

Cijene su nafte, pak, porasle i dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine. Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu skočila 1,3 posto, na 61,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,35 posto, na 65,20 dolara.

You may also like