Nakon napada u Saudiji, pale svjetske burze

Energetski sektor poskupio
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali zbog geopolitičkih rizika i mogućih gospodarskih posljedica nakon napada na saudijska naftna postrojenja, no energetski je sektor znatno porastao zbog snažnog skoka cijena nafte.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih osam cijene su dionica jučer pale jer se ulagači plaše jačanja geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku nakon napada dronovim na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji. Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i prekinuli proizvodnju, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Zbog toga su porasle tenzije između Irana i Saudijske Arabije te njezinog saveznika SAD-a, što je povećalo nesigurnosti u toj naftom bogatoj regiji. Uz to, ojačala su strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte, kao i mogućih posljedica po gospodarstva zbog rasta cijena ‘crnog zlata’. Procjenjuje se da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Zbog toga su cijene nafte na svjetskim tržištima skočile više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, a u jednom su trenutku bile u plusu i više od 20 posto. Zahvaljujući tome, cijene dionica u energetskom sektoru skočile su jučer 3,3 posto, a zbog rasta geopolitičkih napetosti poskupile su i dionice proizvođača oružja. No, jutros je cijena nafte pala 1,8 posto, na 67,80 dolara, jer su mnoge zemlje poručile da će koristiti svoje rezerve nafte u slučaju smanjenja ponude na tržištima.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica u zrakoplovnom i brodarskom sektoru jer bi rast cijena nafte mogao povećati troškove za gorivo tih kompanija. Znatno je, 1,4 posto, pao i S&P 500 indeks trgovačkog sektora jer bi i te kompanije mogle biti pogođene zbog rasta troškova goriva.

Podršku tržištu pruža popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom listopada. Uz to, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama. Američka središnja banka odlučivat će ovoga tjedna o kamatnim stopama, a većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u srpnju.

You may also like

0 comments