Nakon komentara iz FED-a porasle svjetske burze

Usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da slijedi usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa, možda već od prosinca.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se Powellovoj poruci da bi već od prosinca Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Stoga sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazali su i jučer objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Agencija ADP izvijestila je da je u studenome broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 127.000, dok su analitičari očekivali oko 200.000.

Ti podaci pokazuju da se zbog visokih kamata smanjuje potražnja za radnom snagom, što bi trebalo pridonijeti usporavanju rasta plaća i inflacije.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice velikih tehnoloških kompanija, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, nakon što je predsjednik američkog Feda Jerome Powell poručio da možda već od prosinca slijedi usporavanje tempa povećanja kamata.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,2 posto, na 86,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 80,50 dolara.

You may also like