Nakon izjava američkog ministra financija dolar blago oslabio

Tečaj dolara skliznuo je u petak na međunarodnim deviznim tržištima prema košarici valuta i na putu je blagog gubitka u ovome tjednu nakon poruka novog američkog ministra financija Stevena Mnuchina vezanih uz nove reforme, ponajprije u poreznoj politici.

Dolarov je indeks, koji mjeri vrijednost američke prema onoj ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo jutros blagih 0,2 posto, na 100,82 boda.

Tečaj eura pritom se zadržao iznad 1,06 dolara, i drži se i dalje iznad najnižih razina u šest tjedana na koje je skliznuo u ovome tjednu. Podršku su mu pružila daljnja zbivanja vezana uz predsjedničke izbore u Francuskoj.

U fokusu ulagača bile su poruke ministra financija Stevena Mnuchina iz prvog televizijskog intervjua nakon prošlotjednog preuzimanja dužnosti. Novi je ministar u četvrtak izjavio da sve mjere koje nova američka vlada poduzima vjerojatno neće imati većeg efekta u ovoj godini, premda priželjkuje da porezna reforma bude usvojena prije kolovoza.

Međutim, iz njegovih se izjava dalo iščitati da još puno posla treba odraditi vezano za ključne elemente reforme na području porezne politike, koju ministar Mnuchin naziva “najvećim prioritetom”.

Američku je valutu sredinom tjedna blago pritisnuo i zapisnik sa zadnje sjednice američke središnje banke, iz kojeg se nije dala iščitati sklonost Fedovih dužnosnika zaoštravanju monetarne politike u mjeri koju su priželjkivali ulagači.

Zapisnik je pokazao da mnogi dužnosnici Feda smatraju primjerenim da se uskoro podignu kamatne stope, ali i da mnogi vide tek skroman rizik od značajnijeg jačanja inflacije te da će Fed vjerojatno imati dosta vremena da reagira u slučaju jačanja pritisaka na rast cijena.

“Čini se da postoje dva suprotstavljena tabora kada je riječ o tumačenju zapisnika sa sjednice Feda. Jedan iščitava signale u smjeru zaoštravanja, a drugi one u smjeru popuštanja monetarne politike, a izgleda da je ovaj potonji sada pobijedio”, kazao je Bill Northey, glavni investicijski strateg za privatne klijente u U.S. Banku u američkoj saveznoj državi Montana.

You may also like