Nakon izbora jedina su nepoznanica Srebrenica i Stolac

Nastavak prebrojavanja glasova nakon nedjeljnih općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u utorak nije donio nikakve značajnije promjene u odnosu na rezultate koji su bili dostupni već u noći 2. listopada, no i dalje je neizvjesno hoće li na vlast u Srebrenici doći blok srpskih stranaka i njihov kandidat za načelnika Mladen Grujičić ili će načelnikom ostati Ćamil Duraković kao bošnjački kandidat.

Nakon što su prebrojani glasački listići s više od 95 posto biračkih mjesta potvrđeno je kako je pojedinačno najbolji rezultat ostvarila koalicija okupljena oko Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), koja je dobila 33 načelničke pozicije u Federaciji BiH, slijedi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je osvojio vlast u 31 općini u Republici Srpskoj, HDZ BiH imat će načelnike samostalno ili u koaliciji u 18 općina.

SDP BiH bit će na vlasti u 7 općina, dvije manje stranke koje su u koaliciji s Dodikovim SNSD-om u 8 općina, HDZ 1990. u 3, a oporbeni blok u RS, predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS), u 19 općina.

Zanimljivost ovogodišnjih općinskih izbora u BiH je činjenica da u čak devet općina pobijedili neovisni kandidati, no riječ je uglavnom o onima s bošnjačkom većinom, gdje su za načelnike izabrani bivši članovi SDA koi su tu stranku napustili nezadovoljni njenom politikom u proteklih godinu dana.

Uz Stolac, u kojemu su izbori morali biti prekinuti zbog fizičkih sukoba i vjerojatno će biti ponovljeni, nepoznanica i dalje ostaje Srebrenica, iako sumorno raspoloženje unutar bošnjačkih stranaka koje su poduprle kandidaturu Durakovića ukazuje kako su mali izgledi da on dobije još jedan mandat.

Na mrežnim stranicama Središnjeg izbornog povjeenstva BiH (SIP) u utorak su stajali podaci s 85 posto obrađenih biračkih mjesta u samoj općini, iz kojih proizlazi kako je Grujičić i dalje u velikoj prednosti jer je osvojio preko 3800 glasova, dok je Duraković dobio malo više od 1600.

No i ranije se znalo kako će ishod izbore utrke u toj općini ovisiti o glasovima prognanih srebreničkih Bošnjaka koji žive u inozemstvu ili u nekim drugim općinama unutar BiH. Njihovi glasački listići i dalje pristižu poštom ili se prebrojavaju u općinama u kojima su glasovali što će potrajati i idućih dana. “O tome ovisi naša pobjeda u Srebrenici. Ja sam uvjeren da su (glasači iz dijaspore) odgovorni i ako se dogodi veliki postotak prijavljenih glasova iz Srebrenice onda je naša pobjeda izvjesnija”, kazao je za “Dnevni avaz” visoki dužnosnik SDA Sadik Ahmetović.

Aktualni načelnik Duraković potvrdio je u utorak kako mu je sumnjiv i ishod prebrojavanja glasova s biračkih mjesta u samoj Srebrenici pa će tražiti ponavljanje cijelog postupka. “Tražit ću da se ti glasovi ponovo prebroje”, kazao je Duraković kako ga citira portal Klix.

Njegov protukandidat Grujičić, čije su pristalice na agresivan način već u nedjelju u Srebrenici slavile izbornu pobjedu, kazao je pak medijima u RS kako mu sada stižu prijetnje smrću. U SMS poruci koju je navodno primila njegova supruga stajalo je kako ih oboje prate.

Već sama Grujičićeva kandidatura za Bošnjake u Srebrenici je predstavljala provokaciju jer on otvoreno niječe kako je tamo 1995. godine počinjen genocid. Na društvenim su se mrežama potom pojavile fotografije u kojima se on deklarira kao poklonik Radovana Karadžića. Postane li Grujičič načelnik to će biti prvi put nakon izbora 1996. godine da Srebrenicu vodi osoba nebošnjačke nacionalnosti.

You may also like

0 comments