Nakon eksplozije, u New Yorku povećana sigurnost

Eksplozija u kojoj je ranjeno 29 ljudi i otkriće druge eksplozivne naprave nekoliko blokova dalje na Manhattanu, te eksplozija u obližnjem New Jerseyu, potaknuli su newyorške dužnosnike da pojačaju sigurnost uoči početka godišnje Opće skupštine UN-a ovaj tjedan.

U međuvremenu, televizijska mreža ABC NEWS objavila je da je željeznički promet obustavljen u Elizabethu u New Jersey, dok FBI i odred za eksplozive analiziraju moguću bombu pronađenu u smeću na željezničkoj stanici.

Eksplozija u subotu navečer u newyorškoj četvrti Chelsea uništila je kontejner za smeće. To mjesto se nalazi tri kilometra od sjedišta UN-a na East Riveru.

Newyorški gradonačelnik Bill de Blasio u nedjelju je obećao “veću nego ikad” prisutnost policije da zaštiti UN. Američko ministarstvo domovinske sigurnosti “aktivno sudjeluje u istragama” u objema eksplozijama, i u New Yorku i u New Jerseyu, rekao je ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson.

On je kazao da je sjednica Opće skupštine UN-a, koja počinje u utorak, već označena kao događaj od posebne nacionalne sigurnosti, zbog kojega su u gradu raspoređene tisuće pripadnika savezne policije koje vodi tajna služba.

“Svako područje u New Yorku povezano s Općom skupštinom UN-a imat će iznimno visok stupanj nadzora i sigurnosti”, kazao je Johnson.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak se treba sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom a kasnije s iračkim premijerom Haiderom al Abadijem u Lotte New York Palace hotelu. Obama će posjetiti američku misiju pri UN-u i provest će noć u gradu, prije početka summita UN-a posvećenog globalnoj izbjegličkoj krizi.

Newyorški guverner Andrew Cuomo naredio je da se rasporedi dodatnih 1000 policajaca i pripadnika Nacionalne garde u ophodnje newyorškim ulicama nakon eksplozije u Chelseu, koju vlasti zasad još ne povezuju s međunarodnim terorizmom.

Čini se da je bomba napravljena od ekspres lonca, slično kao i druga naprava pronađena nekoliko minuta kasnije nekoliko blokova od mjesta eksplozije. “Tkogod to učinio, ili kojagod to skupina učinila – pronaći ćemo ga i privesti pravdi, i točka”, rekao je Cuomo.

Svjetski čelnici okupit će se na Općoj skupštini UN-a u New Yorku kako bi pokušali pomoći milijunima migranata i izbjeglica i pronaći rješenje za petogodišnji rat u Siriji. To 71. zasjedanje Opće skupštine posljednje je za američkog predsjednika Obamu i glavnog tajnika Ban Ki-moona, kojemu UN traži nasljednika.

Ban će u ponedjeljak predsjedati prvom sjednicom posvećenom migracijama, u trenutku kad je svijet suočen s najvećom migrantskom krizom od Drugoga svjetskog rata. Američki predsjednik pozvat će u utorak okupljene kolege da prime više izbjeglica, da im omoguće obrazovanje i zaposlenje i da budu velikodušniji prema državama u koje izbjeglice prvo pristižu. To će biti njegovo posljednje obraćanje tom skupu jer mu istječe mandat.

Članice UN-a trebale bi sklopiti “svjetski pakt” o podjeli tog tereta, no nacrt završne deklaracije ne navodi točne brojke. UN će tim povodom pokrenuti i svjetsku kampanju protiv ksenofobije.

Na zasjedanju Opće skupštine sudjelovat će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona će sudjelovati u općoj raspravi na temu „Ciljevi održiva razvoja: Opći poticaj za preobrazbu svijeta“, a također će supredsjedati Okruglom stolu na temu „Svjetski sporazum o podjeli odgovornosti za izbjeglice: poštivanje međunarodnog prava“ i govoriti na plenarnoj sjednici sastanka na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata.

You may also like

0 comments