Home Politika Nakon dvije godine, brod s imigrantima u australskim vodama

Nakon dvije godine, brod s imigrantima u australskim vodama

by admin

Malo plovilo u kojemu su, kako se vjeruje, bili tražitelji azila viđeno je kod australske zapadne obale u ponedjeljak, što je prvi pokušaj dolaska imigranata nakon dvije godine, izvijestio je ABC.

Australija ima strogu politiku kontrole svojih granica i vraća brodove s imigrantima natrag u Indoneziju kad god može, a one koje ne može šalje u kampove u osiromašenu Papuu Novu Gvineju i Nauruu u južnom Pacifiku. Australsko ministarstvo imigracija ne komentira operacije “u vodi” tako da nije bilo moguće provjeriti izvješće ABC-a.

ABC se pozvao na izvor u saveznoj vladi koji je potvrdio da je viđen brod nedaleko od Dampiera, oko 1.500 kilometara sjeverno od pertha. Policija je poslana da presretne plovilo. Posljednji brod s imigrantima doplovio je tako blizu Australije krajem srpnja 2013. U njemu je bilo 17 Vijetnamaca.

Nedugo nakon preuzimanja vlasti u rujnu 2013., australska konzervativna vlada pokrenula je uz pomoć vojske operaciju “Suverene granice” kako bi odvratila imigrante od pokušaja da se preko mora domognu Australije. Za vrijeme prethodne laburističke vlade to se događalo gotovo svakodnevno. Australski ratni brodovi presreću brodove s imigrantima i vraćaju ih odakle su krenuli, često u Indoneziju. Tražitelje azila koji stignu brodom u Australiju smješta se u prihvatne centre na otoku Manusu, u Papui Novoj Gvineji, ili na Nauru, otočnu državu u Tihom oceanu.

Related Posts