Home Energetika Nakon dva tjedna pada, cijene nafte prošli tjedan u blagom rastu

Nakon dva tjedna pada, cijene nafte prošli tjedan u blagom rastu

by Energypress.net

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena ‘crnog zlata’. Potporu cijenama pruža zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Doduše, napetosti između Irana i Izraela su splasnule, nakon nedavnih ograničenih međusobnih zračnih napada, no Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze. Poručio je i da planira opći napad, unatoč upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve, s obzirom da se u Rafahu pred izraelskim napadima sklonilo 1,2 milijuna Palestinaca.

Veći rast cijena nafte sprječava, pak, spori rast najvećih svjetskih gospodarstava. Prošloga je tjedna objavljeno je da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao 1,6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine.

S druge strane, inflacija je u tom tromjesečju dosegnula 3,4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1,8 posto. Zbog toga je sve jasnije da će američka središnja banka zadržati restriktivnu monetarnu politiku još neko vrijeme, što će dodatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom u SAD-u, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prethodnom tjednu, za 5,6 milijuna barela. Porasle su i zalihe destilata, za 5,1 milijun barela.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 15, a na američkom tržištu oko 17 posto.

Međutim, cijena nafte je, na početku tijedna, pala kako su Sjedinjene Američke Države pojačale napore ka postizanju mirovnog dogovora između Izraela i Hamasa, koji bi smanjio geopolitičke tenzije na Bliskom istoku.

Sirova nafta Brent je trgovala ispod 89 dolara po barelu nakon što je prošle sedmice porasla za 2,5 posto, dok je West Texas Intermediate pao prema 83 dolara. Američki državni sekretar Antony Blinken će pojačati napore da osigura primirje u Gazi tokom posjete regiji. Iz Bijele kuće je saopšteno da je Izrael pristao saslušati njihove brige i odgoditi invaziju na Rafah dok se ne sastane s Amerikancima.

Cijena nafte je porasla ove godine zbog smanjenja snabdijevanja OPEC+ i povećanih tenzija na Bliskom istoku – izvoru otprilike trećine svjetske nafte. U međuvremenu, promjenljiva očekivanja u vezi s monetarnom politikom SAD-a opterećuju izglede za potražnju, a trgovci će se osloniti na sastanak Federalnih rezervi u srijedu kako bi procijenili izglede za smanjenje kamatnih stopa ove godine.

Unatoč neizvjesnim izgledima, vremenski razmaci i dalje signaliziraju optimizam. Razlika između dva najbliža Brent ugovora još uvijek je bila veća od jednog dolara po barelu u povlačenju. Iako se taj broj malo smanjio u odnosu na prošlosedmične vrhunce, i dalje je više nego dvostruko veći u odnosu na prije mjesec dana.

Related Posts