Nakon dva dana pada porasli indeksi

Na burzama

Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.

Na Wall Streetu vlada nestabilnost od kraja prošloga tjedna, kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Zbog toga su prošloga petka cijene dionica oštro pale. U ponedjeljak su se ponešto oporavile, no potom se u utorak i srijedu ponovno strmoglavile.

Dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, vlasti nastoje zaštititi građane na različite načine, a znanstvenici analiziraju jesu li postojeća cjepiva učinkovita i protiv te varijante virusa.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella posljednjih dana da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

U petak će biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u u proteklom mjesecu, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer je Fedu jedan od prioriteta oporavak tržišta rada.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikronu i špekuliraju o monetarnoj politici američkog Feda. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje, dok ulagači prate zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o širenju nove varijante koronavirusa u svijetu, a o današnjoj izvedbi ovisi hoće li Crobex na tjednoj razini zabilježiti rast ili pad.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pad indeksa u Hong Kongu posljedica je pritiska na tehnološki sektor, nakon što je kineska digitalna kompanija za usluge prijevoza Didi Global objavila da povlači svoje dionice iz uvrštenja na burzi u New Yorku i da će ih uvrstiti na burzu u Hong Kongu.

Na ostalim azijskim burzama vlada nešto bolje raspoloženje, nakon što su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 1 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethodna dva dana.

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella posljednjih dana da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,65 posto, na 70,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,82 posto, na 67,70 dolara.

No, cijene nafte i dalje su na gubitku u odnosu na početak tjedna za otprilike 3 posto, pa bi mogle zabilježiti pad šesti tjedan zaredom.

Nakon što su u listopadu dosegnule najviše razine u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 posto.

You may also like