Nakon četrdeset godina dopustili uvid u poslovne knjige

Kreditni rejting A+
ekordna dobit Saudi Aramca, najveće svjetske naftne kompanije, od 224 milijarde dolara, nije prošla nezapaženo u rejting agenciji Fitch Ratings, javlja agencija Bloomberg.

Prošlog četvrtka, ova kompanija u državnom vlasništvu, priopćila je kako kupuje sedamdeset posto saudijskog petrokemijskog diva SABIC za oko 70 milijardi dolara, čime bi nastao holding dvije najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Sedamdeset milijardi dolara će se prikupiti izdavanjem obveznica, što je omogućilo uvid u poslovne knjige ove, prije četrdeset godina, nacionalizirane kompanije.

Uvidom u knjige Fitch je dodijelio kreditni rejting A+, što je stupanj ispod najviše investicijske kategorije. Obrazložili su to time što većina profita odlazi u državni proračun, projiciran na 260 milijardi dolara. Kada bi kompanija postala neovisna o politici, kreditni bi joj rejting iznosio AA+, s obzirom na ogromne reserve ugljikovodika koje posjeduje.

Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost tvrtke ocjenom ‘A+’, stupanj ispod najviše investicijske kategorije, uz obrazloženje da većinu zarade tvrtke preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome financira oko 70 posto projiciranih državnih prihoda ukupnog iznosa 260 milijardi dolara.

U Aramcu procjenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela, a ukupne rezerve ugljikovodika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte, što bi odgovaralo vijeku trajanja rezervi od 52 godine, navodi Bloomberg.

Cijelu analizu o profitabilnosti Saudi Aramca pročitajte ovdje: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-01/saudi-aramco-profit-dwarfed-the-biggest-global-companies-in-2018

You may also like