Nakon četiri dana ojačao je euro, rast u eurozoni dovoljno snažan za nova zaposlenja

Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru po prvi put u protekla četiri dana, nakon što su pokazatelji iz francuskog gospodarstva signalizirali oporavak, no veći uspon jedinstvene valute kočili su razočaravajući podaci iz Njemačke. Tečaj eura nakratko je tako dosegnuo 1,11435 dolara, i to odmah po objavi ohrabrujućih gospodarskih pokazatelja iz Francuske. Njegov uspon donekle su prigušili slabi podaci iz Njemačke, pa se jedinstvenom valutom kasnije trgovalo po 1,1112 dolara, a što znači da je ojačala 0,2 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

U fokusu su bili preliminarni podaci londonske istraživačke tvrtke Markit o poslovnim aktivnostima u dva najveća gospodarstva eurozone. Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za Njemačku, koji objedinjuje aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru, inače zaslužne za više od dvije trećine ukupnih aktivnosti u vodećem europskom gospodarstvu, u svibnju je smanjen u odnosu na konačnu vrijednost iz travnja. S druge strane, preliminarni PMI za Francusku pokazao je daljnji uspon u području iznad 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti. “Francuski PMI potaknuo je kupovine eura, no njemački su podaci razočarali. Podaci iz gospodarstva eurozone u prvom kvartalu bili su pozitivni, no u travnju i svibnju pokazuju naznake usporavanja. Sve u svemu, prerano je da bi se program kvantitativnog popuštanja, koji je Europska središnja banka (ECB) uvela u ožujku, počeo postupno smanjivati. Mišljenja smo da će euro postupno slabiti”, kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

U okolnostima jačanja eura prema dolaru, tečaj američke valute skliznuo je s najviših razina u dva tjedna prema košarici valuta, nakon što zapisnik sa zadnje sjednice američke središnje banke Fed nije ulagače nimalo iznenadio. Njegova objava ni na koji način nije promijenila očekivanja da će se Fed vjerojatno suzdržati od povećanja kamatnih stopa prije kraja godine. Zapisnik je pokazao da dužnosnici Feda vjeruju da bi bilo preuranjeno podići kamatne stope u lipnju, što je u skladu sa stajalištem većine na tržištu nakon slabog početka godine. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, iznosio je 95,374 boda, skliznuvši tako s 95,837 bodova, najviše razine u dva tjedna, na koju se popeo u srijedu. Pritom je dolar prema jenu oslabio za 0,3 posto, na 120,95 jena, nakon što je u srijedu zabilježio najvišu razinu u dva mjeseca od 121,49 jena.

Tempo gospodarskog rasta eurozone posustao je u svibnju iako je i dalje dovoljno snažan da potakne poduzeća da zapošljavaju nove radnike najsnažnijim tempom u četiti godine, procijenila je u četvrtak londonska tvrtka Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone kliznuo je u svibnju na 53,4 boda, najnižu razinu u tri mjeseca, pokazuju prve procjene londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. U travnju iznosio je 53,9 bodova. Vrijednosti više od 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad. “Oporavak eurozone donekle je izgubio zamah u svibnju, uz blago posustajanje tempa rasta drugi mjesec zaredom”, ističe glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson. “Trenutno to posustajanje ne zabrinjava previše iako će u Europskoj središnjoj banci (ECB) nedvojbeno izazvati nervozu budući da tamo čekaju signale da je kvantitativno ublažavanje univerzalni rijek potreban regiji za snažan i održiv oporavak”, dodaje Williamson.

Brži rast proizvodnog sektora prigušilo je posustajanje aktivnosti u sektoru usluga a oslabio je i priljev novih narudžbi, drugi mjesec zaredom, signalizirajući moguće daljnje posustajanje tempa rasta u lipnju, napominju u Markitu. Slabiji tempo rasta u svibnju ipak nije odvratio poduzeća od pojačanog zapošljavanja radnika, najsnažnijeg u četiri godine, konstatiraju u Markitu. “Zapošljava se najsnažnijim tempom u četiri godine jer su poslodavci i dalje optimistični u pogledu poslovnih izgleda, posebno u proizvodnom sektoru gdje slabiji euro po svemu sudeći podupire snažan izvoz”, tumači Williamson. “Priljev novih narudžbi mora ipak ponovo ubrzati kako bi uvjerio kompanije da nastave zapošljavati približno istim tempom kao u svibnju”, dodaje.. Zapošljava se najsnažnijim tempom u četiri godine jer su poslodavci i dalje optimistični u pogledu poslovnih izgleda “, naglašava. (Agencije)