Nakon Brexita tri podružnice Lloyda u Europskoj uniji

Lloyds Banking Group, britanska financijska institucija s tradicijom duljom od četvrt stoljeća, planira nakon izlaska Britanije iz EU poslovati s tri podružnice u kontinentalnoj Europi, tvrdi za Reuters jedan upućeni izvor.
Očekuje se da će taj najveći britanski hipotekarni zajmodavac upravljati svojim kontinentalnim poslovanjem iz nove podružnice u Berlinu. Direktori trenutno planiraju još dvije podružnice za pružanje usluga korisnicima diljem EU, rekao je izvor Reutersu. Velika je vjerojatnost da će jedna od njih biti u Frankfurtu, dok mjesto druge još nije poznato, dodao je izvor.

Planovi Lloydsa – institucije s tradicijom duljom od 250 godina koja je uvijek bila usredotočena na poslovanje u Britaniji – pokazuju kako Brexit prisiljava banke da odbacuju svoju povijest i poslovne modele kako bi imale zajamčen nastavak svojih poslovnih operacija u Europi.

Ti Lloydsovi planovi dio su raširenog trenda prema kojem zajmodavci zbog Brexita distribuiraju svoje resurse po brojnim gradovima na europskom kontinentu te ne temelje više većinu operacija na jednom mjestu kao što su to činili desetljećima u Londonu.

Švicarski UBS već je u ožujku najavio da će nastaviti s “decentraliziranim” modelom, u skladu s potezima Goldman Sachsa, Bank of America i JPMorgana. Takvi će planovi imati veće troškove i složenost jer svaka podružnica treba biti kapitalizirana i licencirana od strane regulatora. Navedeni post-brexitovski planovi, da će svaka banka izabrati jedno glavno kontinentalno sjedište kao zamjenu za London, a najčešće se spominju Frankfurt, Pariz i Dublin, suprotni su očekivanjima mnogih izvršnih direktora i analitičara.

You may also like

0 comments