Nakon Brexita oštro pale cijene nekretnina u Londonu

Odluka Britanaca o napuštanju Europske unije pridonijela je najoštrijem padu cijena nekretnina u najskupljim dijelovima Londona u posljednjih sedam godina i ubrzala silazni trend cijena izazvan već ranije povećanjem poreza.

To je u srijedu pokazalo izvješće konzultantske tvrtke Knight Frank, prema kojemu je indeks cijena nekretnina u središtu Londona pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je posljedica nesigurnosti nakon referendumske odluke o ‘Brexitu’ 23. lipnja, ali i povećanja poreza na nekretnine.”Od referenduma, mnogi su kupci zatražili popuste na cijene nekretnina zbog političke i ekonomske nesigurnosti”, kaže Tom Bill, direktor londonske podružnice tvrtke Knight Frank.

No, glavni je razlog pada cijena već prije bio povećanje poreza na nekretnine, što je povećalo cijene najskupljih, ali i jeftinijih nekretnina. Središnji dio Londona proteže se od Hotting Hilla i Knightsbridgea na zapadu, do City of London i Islingtona na sjeveru i istoku.

Cijene nekretnina u tom najatraktivnijem području Londona počele su padati već uoči referenduma, no u srpnju su zabilježile najveći pad još od globalne financijske krize 2009. godine, kada je Britanija zaronila u recesiju. Unatoč tome, cijene nekretnina u tom području i dalje su oko 50 posto više nego što su bile krajem 2009. godine.

London ostaje privlačan mnogim stranim investitorima zbog svog položaja, pravnog sustava i relativno niskih poreza, no rejting agencija Moody’s upozorila je u srijedu kako bi cijene nekretnina mogle pasti ako se smanji potražnja stranaca za njima. “Ako London izgubi svoj status ‘sigurnog utočišta’ kod stranih investitora, vjerojatno će pasti obujam kupoprodaja, kao i vrijednost nekretnina”, poručila je ta rejting agencija.

Mnoge stane banke i kompanije, kao i institucije Europske unije, poručile su nakon odluke o ‘Brexitu’ da razmatraju mogućnost preseljenja svojih sjedišta iz Londona u druge gradove EU-a, ovisno o tome kakav će trgovinski sporazum postići Britanija i Unija nakon izlaska. A to bi moglo smanjiti potražnju za nekretninama u Londonu.

You may also like