Nakon Agrokorove crne srijede, ZSE se stabilizirao; globalno najveći dobitnik energetski sektor

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje smirivanje oštrih prodaja dionica, koje je jučer spustilo indekse za otprilike dva posto, dok će investitori pratiti nove vijesti oko Agrokora i napora koje poduzima uprava tog koncerna na stabilizaciji poslovanja. Od šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvoro očekuje danas stagnaciju, a dvoje rast Crobexa. Crobex indeks u srijedu je potonuo 2,11 posto, na 2.172 boda, a Crobex10 za 1,99 posto, na 1.241,23 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 46 milijuna kuna, što je gotovo 34,5 milijuna kuna više nego dan ranije. “Vrlo intenzivna trgovina, uz oštar pad dioničkih indeksa, okarakterizirala je jučerašnji dan na burzi. Crobexi su potonuli oko dva posto, a glavni generator minusa bile su dionice iz sastava Agrokora, koje su jučer pretrpjele značajnu korekciju. Od likvidnijih dionica, jedino je Valamar Riviera ostvarila cjenovni rast, dok su gotovo sva ostala izdanja imala negativan predznak”, ističe Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Tako je dionici Leda, koja je s prometom od 9,9 milijuna kuna bila najlikvidnija, cijena potonula 13,33 posto, na 7.800 kuna. I dionica Jamnice izgubila je na cijeni 13,33 posto, na 130.000 kuna, uz promet od 4,8 milijuna kuna. Dionici Belja cijena je, pak, pala 8,6 posto, na 21 kunu, uz 1,1 milijun kuna prometa, a Zvijezdi za 4,35 posto, na 3.520 kuna. Dionica Vupika, nakon što je dotaknula 34,6 kuna, dan je završila na 39,5 kuna, što je 0,77 posto više nego dan ranije.

Među dionicama s većim prometom uvrstile su se dionice Valamar Riviere, sa 7,02 milijuna kuna, koje su bile i jedine dobitnice, s rastom cijene za 0,47 posto, na 43,20 kuna. Povlaštenom dionicom Adris grupe trgovalo se za 3,3 milijuna kuna, uz pad cijene od 1 posto, na 492,03 kune, dok je dionicom Zagrebačke banke ostvaren promet od 3,02 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 2,17 posto, na 65,50 kuna.

Cijena je pala i svim drugim dionicama s prometom većim od milijun kuna – HT-ovim za 1,1 posto, Podravkinim 2,47 posto, Končarovim 1,53 posto i Atlanticovim 1,64 posto, a cijene su pale i gotovo svim drugim dionicama kojima se trgovalo.

Leko danas očekuje smirivanje prodaja i stagnaciju Crobexa. A kako ističu pojedini analitičari u Hininoj anketi, investitori će i dalje pozorno pratiti sve vijesti vezane uz Agrokora i rješavanje problema velikih dugova i stabilizaciju poslovanja.

Globalno, dobitnik energetski sektor

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope kao što se očekivalo, a nije nagovijestila ubrzanje tempa povećanja cijene novca. Dow Jones ojačao je 0,54 posto, na 20.950 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,84 posto, na 2.385 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 5.900 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer povećati ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto, kao što se na tržištima i očekivalo. “Posljednjih mjeseci vidimo napredak u gospodarstvu kao što smo i predvidjeli”, kazala je na konferenciji za medije predsjednica Feda Janet Yellen.

Posljednjih mjeseci makroekonomski podaci ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanoj razini Feda od 2 posto. Stoga se na tržištima očekivalo povećanje kamata po drugi put u samo tri mjeseca. Premda povećanje kamata obično loše utječe na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast gospodarstva ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se i tome što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljnjem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostala nepromijenjena. “Ulagači su se plašili da bi Fed mogao biti agresivniji, no kako njegove poruke to nisu, tržište je zadovoljno i nastavilo je svojim dosadašnjim smjerom”, kaže Eric Schoenstein, direktor u fondu Jensen Quality Growth Fund.

Ulagače je ohrabrila i izjava Janet Yellen da kretanja na tržištu dionica pokazuju da su financijski uvjeti poslovanja povoljni. Mnogi analitičari, naime, tvrde da su cijene dionica previsoke, s obzirom da se burzovni indeksi kreću nedaleko najviših razina u povijesti, a da predsjednik SAD-a Donald Trump još nije objavio konkretne prijedloge o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, što je podržavalo uspon tržišta posljednjih mjeseci. “Yellen je prikazala ulogu tržišta pozitivnom, što će biti protumačeno kao potvrda sadašnjih valuacija, koje mnogi smatraju visokima”, kaže Nicolas Colas, strateg u tvrtki Convergex.

Najveći dobitnik bio je jučer energetski sektor, pri čemu su cijene dionica Exxona i Chevrona porasle između 1,2 i 1,4 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte po prvi put nakon više od tjedan dana.

Cijene nafte skočile su, naime, 2,6 posto, nakon što je objavljeno da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošloga tjedna neočekivano pale. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.368 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 12.009 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.985 bodova.

You may also like

0 comments