Najzabačenije selo na svijetu uskoro će postati gotovo samodostatno

Stanovnici otoka Tristan da Cunha, smještenog u južnom Atlantiku, mogu se pohvaliti da žive u najizoliranijem naselju na planetu, a ako je suditi po planovima modernizacije sela, dotično bi uskoro moglo postati gotovo potpuno samodostatno.

Navedeni otok, dio je britanskog prekomorskog teritorija Sveta Helena, Ascension i Tristan da Cunha, no jako je izoliran od ostatka svijeta, pa je najbliže kopno udaljeno čak 1.600 km. Kako putnički brodovi na otok pristaju tek osam puta godišnje, lokalno stanovništvo moralo se prilagoditi životu u izolaciji, počevši od najobičnijih popravaka, pa sve do medicinskih i ostalih potreba, piše portal Znanost.

Tristan da Cunha
Tristan da Cunha

Međutim, ako je vjerovati planovima modernizacije naselja, koje je osmislila britanska arhitektonska firma Brock Carmichael, zgrade na otoku doživjet će temeljitu modernizaciju, a u planu su i vjetropark te postrojenje za preradu otpada. Osim toga, u planu je i obuka lokalnog stanovništva za rad na dotičnim sustavima, a kako bi navedeni svoja znanja mogli prenijeti i novim naraštajima.

„Određen broj ljudi će postupno biti obučen u svim poljima neophodnim za uspjeh projekta, koji će potom stečeno znanje i sposobnosti moći prenijeti na sljedeće generacije“, izjavio je glavni arhitekt Martin Watson.

Štoviše, namjera je u procesu obnove koristiti lokalne materijale, umjesto uvoznih, k tome netestiranih materijala u otočnim uvjetima, baš kao i tradicionalne načine gradnje, u kombinaciji s modernim tehnologijama. Tako će se, primjerice, za izolaciju zgrada koristiti materijal napravljen od vune otočkih ovaca, a što će u konačnici značiti istu toplinu uz manju potrošnju energije. Sličan pristup se očekuje i u proizvodnji građevnog materijala, gdje se očekuje korištenje lokalnih vulkanskih stijena, kao morskog pijeska.

U planu su i hidroponički vrtovi, kao i manja hidroelektrana, a hoće li sve navedeno ući u konačan projekt ponajprije ovisi o lokalnim dužnosnicima i stanovništvu, koji proizvodnju energije iz vlastitih izvora u idućih pet godina žele podignuti na razinu od 30 do 40%.

Ipak, to ne znači kako ćete se moći preseliti na Tristan da Cunhu, budući da je tuđincima zabranjeno naseljavanje i kupnja nekretnina na otoku. Naravno, dotični je dozvoljeno posjetiti.

Kako se na otoku nalazi aktivan vulkan, stanovnici se moraju nositi i s tom prijetnjom, baš kao i s mogućnošću jačih potresa, ali i tropskih oluja. Ipak, planovi obnove naselja obuhvatit će i te situacije, a kako bi se osigurao siguran i ugodan život na otoku.

You may also like

0 comments