Najviši tečaj dolara od travnja

Dolar je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima poskočio prema euru drugi dan zaredom, na najvišu razinu od travnja, dok su ponovo u prvom planu ulagača razlike u monetarnim politikama koje se vode u Sjedinjenim Državama i u eurozoni. Američka je valuta u takvom ozračju ojačala za 0,4 posto prema europskoj, dosegnuvši najvišu razinu u sedam mjeseci, pa se eurom trgovalo po 1,0647 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je za 0,2 posto, na 99,589 bodova. Ranije je u jednom trenutku dosegnuo novu najvišu razinu u sedam mjeseci od 99,655 bodova. Američka valuta ojačala je i blagih 0,1 posto prema japanskoj, na 123,27 jena. Dolar je time odskočio s jučer zabilježene najniže razine u tjedan dana od 122,23 jena jer u međuvremenu popustila averzija ulagača prema riziku. Jen je tradicionalno utočište za kapital u nestabilnim vremenima pa je nakon terorističkih napada u Parizu u jučerašnjem trgovanju porasla potražnja za njime.

Teroristički napadi u francuskoj prijestolnici izvedeni krajem prošloga tjedna pritisnuli su europsku valutu u trgovanju u ponedjeljak. U utorak se pak u prvom planu ponovo našla priča o različitim kamatnim politikama koje se vode u SAD-u i eurozoni uoči objave važnih gospodarskih pokazatelja, uključujući one o inflaciji u SAD-u i njemačkoj poslovnoj klimi.

Gotove sve značajnije svjetske banke koje se bave trgovanjem valutama procjenjuju da će u idućim mjesecima doći do pariteta tečaja američke i europske valute. Nove smjernice ulagačima u pogledu mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u u prosincu, koje tržišni sudionici sada naveliko očekuju, mogli bi dati podaci o potrošačkim cijenama. Premda je stopa inflacije blizu nula posto, barem jedan pokazatelj temeljne stope inflacije drži se nadomak dva posto.

U oštroj suprotnosti s planiranim potezima u Fedu, Europska središnja banka će vrlo vjerojatno u prosincu povećati vrijednost svoga programa kvantitativnog ublažavanja, odnosno mjesečnih kupovina obveznica, ili produljiti njegovu primjenu i nakon rujna iduće godine.

You may also like

0 comments