Najviše stanje pripravnosti u Bruxellesu

Belgija je u nedjelju odlučila zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj mogućoj razini zbog mogućnosti terorističkih napada, zbog čega ni u ponedjeljak neće prometovati podzemna željeznica, a sve škole u Bruxellesu bit će zatvorene, izjavio je belgijski premijer Charles Michel.

“Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Bruxellesu na više mjesta i u isto vrijeme”, izjavio je premijer Michel nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti. Belgijske vlasti su ovaj vikend na području Bruxellesa uvele 4. najviši stupanj uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na 3 na ljestvici od četiri. U subotu i nedjelju stanice podzemne željeznice bile su zatvorene, kao i trgovački centri i većina trgovina i barova u centru grada.Michel je ponovio da “postoje indikacije da bi ciljevi napada mogli biti šoping centri i ulice s većom koncentracijom trgovina”.

Kao posljedica odluke da se produlji podizanje uzbune na najvišu moguću razinu, škole i fakulteti u Bruxellesu ostat će zatvoreni u ponedjeljak, dok će jaslice raditi kako bi se roditeljima omogućio odlazak na posao. Također ostaju zatvoreni metro i dijelovi tramvajskih linija koji idu ispod zemlje.  Situacija će ponovno biti razmotrena u ponedjeljak popodne, rekao je Michel.

You may also like