Najviše razina eura u mjesec dana uslijed vala prodaje zbog sastanka OPEC-a

Tečaj eura u srijedu je na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru nadomak najviših razina u mjesec dana, koje je dosegnuo prošloga tjedna nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila novi paket poticajnih mjera a ulagači ga ocijenili iznenađujuće opreznim.

Euro je u takvim okolnostima ojačao oko 0,25 posto prema dolaru, dosegnuvši u jednom trenutku 1,0916 dolara. Japanska valuta također je ojačala prema dolaru kojim se tako trgovalo po 122,79 jena. To je pritisnulo dolar prema košarici valuta za 0,2 posto, na 98,253 boda. S obzirom na mršav kalendar objave važnijih gospodarskih pokazatelja, u potrazi za novim smjernicama pozornost tržišnih sudionika plijenit će najnovije izjave dužnosnika ECB-a Ewalda Nowotnyja i Ardoa Hanssona.

Spremnost središnje banke da dodatno ublaži monetarnu politiku u idućoj godini čini se jednako važnom za vrijednost eura prema dolaru kao i ritam daljnjeg podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, nakon prvog povećanja u gotovo deset godina, koje se očekuje sredinom prosinca. “Općenito među ulagačima prevladava slabija sklonost poduzimanju rizika pa smatramo da bi to moglo dodatno poduprijeti euro iznad 1,09 dolara. Međutim, što se više budemo približavali 1,10 dolara, bit ću skloniji prodavati eure. Različiti smjerovi monetarnih politika bit će glavna tema u 2016. godini, no zasad prvo mora proći 16. prosinca”, kazao je menadžer u Western Unionu Tobias Davis, aludirajući na završetak dvodnevne sjednice Feda.

U srijedu su se stišali pritisci na valute povezani s valom prodaja na naftnim tržištima koje su uslijedile nakon izostalog dogovora u vezi razine naftne proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na sastanku u petak. Pad cijena nafte naveo je ulagače na oprez pa su na privlačnosti dobile europska i japanska valuta, premda su njihovi dobitci bili relativno skromni. Valute najvećih proizvođača sirovina u svijetu poput Australije, Kanade i Norveške u današnjem su se trgovanju redom stabilizirale.