Home Ekonomija Najviše prikupio HDSSB, a najviše potrošio SDP

Najviše prikupio HDSSB, a najviše potrošio SDP

by Agencije

Za financiranje izborne promidžbe od donatora je do sada najviše dobio HDSSB, najmanje IDS, na kampanju je najviše potrošila SDP-ova koalicija Hrvatska raste, pokazuju objavljena izvješća. HDZ, odnosno Domoljubna koalicija, svoja će izvješća objaviti tijekom poslijepodneva, poručio je glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.

HDSSB je od donatora dobio 726.000 kuna, na promidžbu je potrošio 605.000 kuna. Na popisu donatora su svi viđeniji HDSSB-ovci, od utemeljitelja stranke Branimira Glavaša, preko aktualnog predsjednika Dragana Vulina do saborskih zastupnika Dinka Burića, Josipa Salapića, Krešimira Bubala. Svaki od njih kampanju je pomogao s po 10.000 kuna.

Po dobivenim donacijama, a riječ je o 418.000 kuna, slijedi koalicija Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, koja je u prvoj polovici službene kampanje, u devet jednica, potrošila 936.000 kuna. Dvoje građana, iz Zagreba i Hvara, uplatilo je po maksimalno dopuštenih 30.000 kuna, široke ruke bio je i kandidat te koalicije Slavko Linić (donirao 20.000 kuna), ali i Luka Denona (10.000 kuna). Među donatorima su i tvrtke Jadransko osiguranje (20.000 kuna) te varaždinski Coning (17.000 kuna).

Pravne osobe političkoj stranci u kalendarskoj godini smiju donirati najviše 200.000 kuna, neovisnoj listi i kandidatu nacionalnih manjina po 100.000 kuna. Za fizičke osobe, dakle građane i obrtnike, granica je 30.000 kuna. OraH je od donatora dobio 260.000 kuna, na kampanju je u 12 izbornih jedinica potrošio 170.000 kuna. Najveći pojedinačni donatori su tvrtke Crodux derivati sa 100.000 kuna te Crodux Plin sa 50.000 kuna. Most nezavisnih lista skupio je 215.000, a (u deset jedinica) na promidžbu potrošio gotovo 300.000 kuna. Među 51 donatorom je i tvrtka Orbico s 20.000 kuna.

Sedamdeset donatora pomoglo je kampanju U ime obitelji – Projekt Domovina na čiji je račun do konca listopada ‘sjelo’ 190.000 kuna, a potrošilo se (u 11 jedinica) 98.000 kuna. Sa 30.000 kuna kampanju je donirao odvjetnik Krešimir Planinić, kandidat Obitelji za Hrvatski sabor. Koalicija Spremno Ruže Tomašić, koja je od donatora dobila 133.000 kuna, na kampanju je potrošila 140.000 kuna. Hrvatskoj zori Milana Kujundžića donatori su dali 44.000 kuna, a stranka je za predstavljanje biračima potrošila 57.000 kuna. IDS od donatora nije dobio ništa, a u kampanju je do konca listopada uložio 470.000 kuna.

Donacijama se ne može hvaliti ni SDP-ova koalicija Hrvatska raste, dobila je svega 32.600 kuna, a potrošila nešto više od deset milijuna kuna. Po izbornim jedinicama trošila je od 915.000 kuna (Četvrta) do 1, 2 milijuna kuna (Prva i Deseta), što znači da se približila dopuštenim granicama. Naime, po jednoj jedinici može se maksimalno potrošiti milijun i pol kuna. Donacije se mogu skupljati do završetka službene kampanje, ponoći 6. studenoga, a cjelovita financijska izvješća izborni sudionici dužni su podnijeti 30 dana nakon izbora, do 8. prosinca. Rok za objavu izvješća istječe u ponoć.

Transparency International Hrvatska (TIH) ukazao je, u povodu obvezne predaje financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu sedam dana prije parlamentarnih izbora, na potrebu boljeg reguliranja tijekova novca i financiranja izbornih kampanja i promidžbe svih kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ali i onih koji su zaduženi za provođenje izbornog postupka. “Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju odgovorni nositelji javne vlasti, budući zastupnici u parlamentu i obnašatelji izvršne vlasti”, stoji u priopćenju predsjednice TIH-a Davorke Budimir.

TIH traži i da se financiranje politike unaprijedi trima kontrolnim instrumentima – da se transparentno reguliraju financijska prava i obveze političkih stranaka koje na izbor izlaze u koalicijama, jer bi se na taj način vidjelo i financijsko učešće svih koalicijskih aktera; da se obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama ili rashodima kampanje, ispunjavaju elektronski u zajedničku bazu podataka; te da se naknade članovima izbornih povjerenstava, članovima biračkih odbora i članovima Etičkog povjerenstva reguliraju prije početka izbornog procesa, jer za ovogodišnje izbore te naknade još uvijek nisu određene iako je izborni proces u tijeku. Pravila koja vrijede za kandidate moraju vrijediti i za kontrolore izbornog postupka, smatra TIH. “U prethodnim parlamentarnim izborima 2011. godine 22 posto političkih stranaka nije dostavilo konačno financijsko izvješće, a čak njih 19 posto nije ga javno objavilo iako je to bilo dužno učiniti. Također, 29 posto političkih stranaka koje su tada sudjelovale u izbornom procesu nisu imale troškove izbornog postupka, odnosno njihovi prihodi i rashodi bili su nula kuna. Što se tiče nacionalnih manjina 29 posto kandidata nije dostavilo izvješće, 34 posto nije objavilo konačno izvješće o financiranju”, poručila je Budimir.

Related Posts