Vjerovali ili ne, ima i onih kojima je svibanjska plaća bila čak 34 posto realno veća od one koju su zaradili u istom lanjskom mjesecu: dogodilo se to zaposlenima u djelatnosti vađenja sirove nafte i plina kojima je u svibnju isplaćeno 11.146 kuna prosječne neto plaće, što je ujedno i rekordna prosječna bušta u zemlji.

Visinom bušte, slijede ih zaposleni u zračnoj djelatnosti s 10.222 kuna neto prosječne plaće. Zrakoplovcima je bušta porasla u odnosu na lanjsku samo 1,3 posto, no zato je trećeplasiranima na listi najvećih prosječnih plaća u zemlji, zaposlenima u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih derivata prosječna plaća porasla 30,2 posto, za koliko im je svibanjska neto bušta od 10.127 kuna bila veća od one koja im je lani sjela na tekuće račune u bankama, piše Slobodna Dalmacija.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječne bušte za svibanj skočile su u odnosu na travanjske za tri kune na 5679 kuna, ali su realno vrijedile 0,4 posto manje. Na godišnjoj razini stvari stoje malo bolje, prosječna svibanjska bušta bila je realno veća za 3,3 posto od lanjske isplaćene u istom mjesecu koja je iznosila 5497 kuna ili 182 kune manje.

Bilo kako bilo, od ovogodišnjeg omekšavanja poreza na dohodak, većina je u Hrvatskoj profitirala, a analizirajući statističke podatke za plaće u 96 djelatnosti, ispada da su na godišnjoj razini u 17 djelatnosti u svibnju isplaćene manje prosječne plaće, a najveći pad od 5,5 posto pretrpjeli su zaposleni u proizvodnji električne opreme kojima su neto bušte ovogodišnjeg svibnja iznosile 6041 kunu. U ostalih 79 djelatnosti, plaće su rasle, a najviše, kako rekosmo, 34 posto, odnosno, 30,2 posto, u vađenju sirove nafte i plina te proizvodnji koksa i sirove nafte, a slijede ih radnici u sanaciji okoliša i gospodarenju otpadom čije su plaće porasle za 20,4 posto na 6062 kune, u šumarstvu i sječi drva prosječne su bušte porasle 20,2 posto na 6977 kuna, a s rastom od 13,6 posto za koliko je ovogodišnja svibanjska plaća od 4945 kuna veća od lanjske isplaćene u istom mjesecu izdvaja se još djelatnost zapošljavanja.

Rasle su plaće i u pet najlošije plaćenih djelatnosti u zemlji i to od 2,1 do 4,9 posto, no tim bi buštama trebao golemi rast da bi dosegnule prosječnu plaću. Najtanje prosječne plaće primaju u proizvodnji odjeće, u svibnju su zaradili 3031 kunu što je bilo 3,2 posto više od bušte iz istoga lanjskog mjeseca. No, jadan je to rast kad i s njim njihove plaće iznose 53 posto prosječne plaće i gotovo četiri zaposlena u proizvodnji odjeće dobije prosječnu mjesečnu plaću jednog zaposlenog u vađenju sirove nafte i plina.

Related Posts