Najviša razina eura u dva mjeseca

Tečaj eura u srijedu je na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru nadomak najviše razine u dva mjeseca, nakon skoka prinosa na referentne 10-godišnje njemačke obveznice na najviše razine u ovoj godini, čime je smanjen jaz u odnosu na prinose po američkim obveznicama. Tako je euro jutros ojačao 0,6 posto prema dolaru, na 1,1264 dolara, što je blizu njegove najviše razine u dva mjeseca od 1,1290 dolara, na koju se bio popeo u petak.

Podršku euru pružilo je novo izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit koje ukazuje na naznake jačanja aktivnosti u 19-članom gospodarstvu eurozone. Jedinstvenoj valuti vjetar u leđa dala je i vijest da je Grčka otplatila 200 milijuna eura kamata po dugu prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), u skladu s postavljenim rokom dospijeća. U fokusu ulagača bilo je smanjenje jaza u prinosima na 10-godišnje američke i referentne njemačke obveznice na oko 165 baznih bodova, što je njihova najmanja razlika od druge polovine ožujka. Prinosi po njemačkim 10-godišnjim obveznicama trenutno iznose 0,55 posto, nakon što su prošloga mjeseca skliznuli na rekordno niskih 0,05 posto pa su tada mnogi bili očekivali da će završiti u negativnom području. Prinosi na španjolske i talijanske obveznice porasli su nadomak dva posto. “Rasprodaja njemačkih obveznica i rastući prinosi pomažu tečaju eura prema dolaru. Mišljenja smo i da ima prostora za daljnje jačanje eura, ponajprije ako se nastavi val prodaja njemačkih obveznica”, kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, smanjen je za 0,4 posto, na 94,687 bodova. Time je skliznuo s najviše razine u tjedan dana od 95,946 dolara, na koju se popeo dan ranije. Uteg dolaru bili su razočaravajući podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a u ožujku, novi u nizu onih koji ne nude baš svijetlu sliku stanja gospodarstva u prvom kvartalu. U fokusu ulagača sada će biti novi niz pokazatelja, uključujući one o zapošljavanju u privatnom sektoru, a koji bi mogli utjecati na očekivanja u pogledu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u koje će biti objavljeno u petak. (Agencije)