Najviša razina eura prema dolaru u posljednjih dva tjedna

Euro je ojačao u petak na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru uslijed očekivanja dobrih pokazatelja o poslovnom povjerenju u Njemačkoj i nadama da Grčka bilježi napredak na planu osiguranja novih sredstava financiranja. Tečaj eura ojačao je tako prema dolaru za 0,4 posto, na 1,0880 dolara, što je njegova najviša razina u zadnja dva tjedna.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je istodobno za 0,4 posto, na 96,908 bodova. Američkoj valuti uteg je bio novi niz gospodarskih pokazatelja koji nisu impresionirali ulagače. Podršku jedinstvenoj valuti pružile su i jučerašnje izjave njemačke kancelarke Angele Merkel da sve mora biti učinjeno kako bi se spriječilo da Grčkoj ponestane novca. Pa ipak, očekivanja značajnijeg napretka u tome smjeru na neformalnom sastanku ministara financija EU u Rigi u petak slaba su, mišljenja su sudionici financijskih tržišta.

Austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling u petak je izjavio da je malen napredak postignut u pregovorima uoči sastanka ministara, no isključuje mogućnost izlaska Grčke iz zone primjene jedinstvene valute. (Agencije)