Najviša razina dolara prema euru u sedam mjeseci

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj dolara prema euru dosegnuo je prošloga tjedna najvišu razinu u sedam mjeseci jer je sve vjerojatnije da će Fed u prosincu povećati kamate, dok bi ECB uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 1,0645 dolara, a u jednom je trenutku zaronio i na 1,0615 dolara, najnižu razinu u sedam mjeseci. Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njezina cijena porasla 0,2 posto, na 122,80 jena. Euro je, pak, oslabio prema ‘japancu’, za 1 posto, na 130,75 jena.

Uspon dolara uslijedio je nakon što je objavljen zapisnik s listopadske sjednice Feda koji je pokazao da se mnogi čelnici središnje banke zalažu za povećanje ključnih kamatnih stopa u prosincu jer američko gospodarstvo stabilno raste, pa bi se uskoro mogli postići ciljevi Feda – puna zaposlenost i viša stopa inflacije. S druge strane, europska se valuta našla pod pritiskom jer je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će banka učiniti što mora kako bi poduprla jačanje inflacije što je brže moguće.

Najavio je i mogućnost dodatnog smanjenja kamatnih stopa na depozite banaka kod središnje banke, što bi moglo pripomoći programu kupovina imovine da poluči veći učinak. “Draghi je uputio poruke koje signaliziraju nove poticajne mjere i zato je euro oslabio. Čini se da ECB ide tim putem, pa tržišni sudionici počinju za takve poteze pripremati pozicije”, kaže valutni analitičar Rabobanka Piotr Matys.

Većina velikih banka čvrsto stoji pri stajalištu da će dolar jačati prema paritetu s europskom valutom u idućim mjesecima jer će američka središnja banka početi podizati kamatne stope, dok će ostale vodeće središnje banke svijeta ići u drugom smjeru. Euro je oslabio i prema švicarskom franku, na 1,0850 franaka, a tržišni sudionici špekuliraju da je švicarska središnja banka u proteklom tjednu intenzivirala intervencije na tržištima.

You may also like

0 comments