Najveći svjetski pivar želi preuzeti Coca Colu

Izgleda da najveći svjetski pivar AB InBev ne namjerava stati samo na preuzimanju takmaca SAB Millera. Nakon što je ovih dana objavljeno da je AB InBev preuzeo belgijsku neovisnu pivovaru Bosteels, iz koje dolaze popularni Kwak, Deus i Tripel Karmeliet, priča se nastavlja.

I to čak s Coca-Colom. Kako donosi Reuters, sljedeća bi meta mogla biti francuska grupa Castel, gdje bi kroz SAB Miller AB InBev imao pravo prvokupa ako se taj francuski proizvođač vina, piva i osvježavajućih napitaka odluči na tako nešto.

Vrijednost je Castela oko 30 milijardi dolara, a drugi su najveći proizvođač piva i osvježavajućih pića u Africi. SAB Miller ima i 57% dionica u Coca-Cola Bottlingu Africa vrijednih oko četiri milijarde dolara. Coca-Cola ima pravo otkupiti te dionice kada se završi spajanje AB InBeva i SAB Millera te se drži da će to i učiniti da od sebe odmakne očito pohlepni AB InBev.

Razlog je straha jasan, kad je riječ o pivu veliki se pivar više nema kamo širiti i put ga odvodi prema osvježavajućim pićima. Nagađa se da bi logična meta bila Coca-Cola bez obzira na njezinu golemu vrijednost od 188 milijardi dolara. Ističu se i sve prisniji odnosi vlasnika Ab InBeva, 3G Capitala s najvećim Coca-Colinim dioničarom Warrenom Buffetom, piše Večernji list.

On je već posredovao u 3G-ovoj kupnji Heinza 2013. Nagađanje postaje realnijim kada se vidi interes AB InBeva za turskim Efesom koji ima 50,3% udjela u Coca-Cola Iceceku koji proizvode te kompanije distribuira u zemlje Bliskog istoka i središnje Azije.

You may also like

0 comments