Najveći proizvođač kemikalija srušio prognozu rasta

Najveći proizvođač kemikalija u svijetu BASF snizio je u utorak prognozu godišnjih prihoda i dobiti nakon što je posustajanje gospodarskog rasta u Kini i na ostalim tržištima u nastajanju prigušilo njegove poslovne rezultate u trećem tromjesečju.

U trećem su tromjesečju BASF-ovi prihodi smanjeni za pet posto, kliznuvši na 17,4 milijarde eura. Dobit prije kamata i poreza i jednokratnih stavki pala je deset posto, na 1,6 milijardi eura. “Ljetno je zatišje bilo posebno naglašeno a u rujnu obujam poslova nije dobio na zamahu. Velika su tržišta poput Brazila u recesiji ili su suočena s nižim stopama rasta”, tumači izvršni direktor Kurt Bock.

Iz BASF-a poručuju da je malo vjerojatno da će im prihodi u ovoj godini biti blago povećani kao što je zacrtano. “BASF sada očekuje blagi pad”, napominju, dodajući da se ta pretpostavka temeljni na ustupanju poslovanja s trgovanjem i skladištenjem prirodnog plina ruskom Gazpromu u zamjenu za udio u plinskom polju u zapadnom Sibiru. Suprotno očekivanjima, ni temeljna dobit vjerojatno neće dosegnuti prošlogodišnju razinu već će biti nešto manja, navodi se nadalje u priopćenju. U 2014. kompanija je ostvarila prihode od 74,326 milijardi eura i temeljnu dobit od 7,357 milijarde eura.

Iz BASF-a navode da je rast globalnog gospodarstva u prva tri tromjesečja 2015. godine bio znatno slabiji nego što se očekivalo. “Gospodarsko okruženje na važnim tržištima u nastajanju, posebice u Kini, prigušeno je. BASF je dodatno snizio očekivanja za globalno gospodarstvo u 2015. godini”, navodi se u priopćenju. Kao dodatni razlog snižene prognoze u BASF-u navode i pad cijena nafte, koji je premašio njihova očekivanja.

You may also like

0 comments