Slabljenje ruske ekonomije je, između ostalog, vezano za pad cijena nafte, ali ruske naftne kompanije na svjetskom tržištu ostvaruju najveći profit, piše njemački list “Die Welt”. “Ruski naftni koncerni su sada u boljem stanju nego njihovi zapadni konkurenti. U usporedbi s njima one su profitabilnije i učinkovitije, ističe rejting agencija Moody’s u izvještaju za prvi kvartal 2015. godine.”

Agencija ističe da su ruske kompanije prije dva mjeseca, usprkos svim teškoćama, dobile niz prednosti i ojačale svoje financijsko stanje. S jedne strane, one su se suočile s dramatičnim slabljenjem rublja, a s druge, nov porezni sistem je pozitivno utjecao na naftni sektor.

Jedna prednost se odnosi na smanjeni porez pri nižim cijenama nafte, što je način da država pruži podršku naftnim kompanijama. “Dok su pri cijeni nafte od 100 dolara, izvozne takse bile 69%, pri cijeni od 60 dolara one su već pale na 60%. To znači da su same kompanije izgubile samo 20%. A gubitke je preuzela država”, piše njemački list.

Druga stvar koja im ide na ruku je pad vrijednosti rublja, koji je firmama koje su orijentirane na izvoz donio gotovo dvostruko više novca u rubljama. “A s obzirom da su troškovi u rubljama, a prihodi u dolarima, to znači da se tijek sredstava uvećava, a da obrt u rubljama poslije oduzimanja izvoznih taksi i poreza ostaje na istoj razini ili je čak neznatno viši, ističe agencija Moody’s”, a prenosi njemački list. (Russia Beyonde the Heaslines)

Related Posts