Najveći potencijal za razvoj gospodarskih odnosa između RH i Južne Koreje

Najveći potencijal za dodatni razvoj gospodarskih odnosa između Hrvatske i Južne Koreje na području je informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) i infrastrukturnih projekata, rečeno je na četvrtkom Korejsko-hrvatskom poslovnom forumu, koji se u srijedu održava u zagrebačkom hotelu Westin.

Forum, u organizaciji Veleposlanstva Republike Koreje i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, okupio je stotinjak sudionika i tvrtki zainteresiranih za međusobnu suradnju, među kojima su i predstavnici nekih od najznačajnijih korejskih tvrtki, primjerice Samsunga, POSCO-a, KT Corporationa i dr.

Otvarajući skup korejski veleposlanik Park Won-sup podsjetio je da se takvi forumi održavaju od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, od kada su gospodarski odnosi dviju zemalja, iako još uvijek na relativno niskoj razini, zabilježili pozitivne pomake u svakom pogledu.

Tako hrvatska službena statistika pokazuje da je samo u prvih osam mjeseci ove godine hrvatski robni izvoz u tu zemlju, iako je iznosio niskih 6,7 milijuna eura, zabilježio rast od gotovo 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz istodobno povećanje uvoza iz Koreje za gotovo 130 posto, na više od 153 milijuna eura.

Rast je izražen i u turističkoj statistici – do rujna ove godine Hrvatsku je posjetilo više od 37 tisuća gostiju iz Republike Koreje, koji su ostvarili više od 44,8 tisuća noćenja, a oba podatka su za gotovo 30 posto veća u odnosu na prošlu godinu.

Na današnjem skupu su, kao područja u kojima je najveći potencijal za dodatni razvoj gospodarskih odnosa, izdvojeni ICT – najbrže rastući sektor u Hrvatskoj te infrastruktura – sektor za koji su korejske kompanije iskazale najviše interesa.

Veleposlanik Park je pritom istaknuo da će korejski poduzetnici imati prilike upoznati se s nekim od značajnijih infrastrukturnih projekata, u kojima hrvatski gospodarstvenici imaju veliko iskustvo, a da, s druge strane, Koreja nudi svoje veliko iskustvo u informatizaciji. Posebice se to odnosi na rješenja za informatizaciju javnog sektora, što je značajno u kontekstu najave hrvatske Vlade o planiranim aktivnostima na tom području, u skladu s kojima je i osnivanje Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, dodao je.

Pomoćnik ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Ivan Serić je naglasak stavio na potrebu Hrvatske da privuče što više izravnih stranih ulaganja, i to posebice u industriju. Pritom je podsjetio na značajne prednosti koje Hrvatska već ima, a to su njezin geopolitički položaj “vrata za ostatak EU” te samo članstvo u EU. Najavio je dodatne napore usmjerene poboljšanju ulagačke i ukupne poslovne klime u zemlji.

(Agencije)

You may also like