Najveći pad BDP-a EU-a od 2009. godine

Eurostat
Sezonski prilagođeni BDP 27-članog EU-a pao je u prvom tromjesečju za 3,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju najnovije procjene Eurostata.

Eurostat je time ublažio procjenu od sredine svibnja prema kojoj je gospodarstvo EU-a u prva tri ovogodišnja mjeseca palo 3,3 posto. Na razini eurozone, BDP je u prvom tromjesečju smanjen za revidiranih 3,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prema procjeni iz svibnja, pad je iznosio 3,8 posto. Riječ je o najvećem padu u oba područja od početka vremenskog niza 1995. godine, navodi se u izvješću.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP je u EU i eurozoni porastao za po 0,1 posto, pokazuje najnovije izvješće. U Hrvatskoj je, prema provizornom podatku, BDP u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca smanjen za 1,2 posto. U četvrtom kvartalu 2019. prema provizornom je podatku BDP porastao za 0,4 posto.

Na godišnjoj razini BDP je na razini 27-članog bloka u prvom kvartalu 2020. pao 2,6 posto, u skladu s procjenom iz svibnja. U četvrtom tromjesečju 2019. porastao je 1,2 posto. Za 0,1 postotni bod snižena je procjena pada BDP-a eurozone, na 3,1 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP eurozone porastao je jedan posto. Riječ je o najvećem padu BDP-a na godišnjoj razini u oba područja od 3. kvartala 2009. godine, navodi se u Eurostatovu izvješću.

U Hrvatskoj je prema provizornom podatku BDP u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 0,3 posto. U četvrtom kvartalu 2019. prema provizornom podatku uvećan je za 2,7 posto.

Među zemljama Europske unije čijim je podacima Eurostat raspolagao rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježile su samo Irska, od 1,2 posto, Bugarska i Rumunjska, s rastom od 0,3 posto, te Švedska, s rastom od 0,1 posto. Najviše je na tromjesečnoj razini pao BDP Francuske i Italije, za po 5,3 posto. Slijede Španjolska i Slovačka s padom za 5,2 posto.

Podaci nisu bili dostupni samo za Luksemburg. Na godišnjoj razini najveći je pad BDP-a prema podacima kojima je Eurostat raspolagao bilježila Italija, od 5,4 posto, te Francuska, za pet posto. Najveći rast BDP-a na godišnjoj razini imala je Irska, od 4,5 posto.

Broj zaposlenih u EU27 u prvom je tromjesečju 2020. na kvartalnoj razini skliznuo za revidiranih 0,1 posto, procjenjuju u Eurostatu. To je njegov prvi pad od prvog kvartala 2013. godine, navodi Eurostat. U posljednja je tri mjeseca 2019. zaposlenost u EU porasla 0,2 posto. U eurozoni je broj zaposlenih smanjen za 0,2 posto, u skladu s procjenom sredinom svibnja. U četvrtom tromjesečju uvećan je za 0,3 posto.

To je najveći pad broja zaposlenih u eurozoni od drugog kvartala 2013., navodi se u izvješću. Na godišnjoj je razini broj zaposlenih porastao u oba područja za revidiranih 0,4 posto. U posljednjem tromjesečju 2019. zaposlenost je u EU porasla jedan a u eurozoni 1,1 posto, pokazuju izračuni Eurostata, a prenosi N1.

You may also like