Najveći iranski neprijatelj je SAD

SAD je “neprijatelj broj jedan” Irana i Teheran neće nikada pokleknuti pod pritiskom Washingtona oko nuklearnog sporazuma čije su potpisnice i Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, Njemačka i EU, izjavio je u četvrtak vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei.
Američki predsjednik Donald Trump razbio je redove vodećih svjetskih sila i prošli mjesec odbio potvrditi da Iran poštuje odredbe sporazuma.

“Budalaste izjave američkog predsjednika na račun našeg naroda pokazuje svu dubinu američkog neprijateljstva prema cijeloj iranskoj naciji”, kazao je Hamnei skupini studenata.

“Amerika je neprijatelj broj jedan našeg naroda”, kazao je Hamnei. Trump je nuklearni sporazum nazvao “najgorim koji je ikada postignut” te zauzeo oštar stav prema Iranu oko njegovog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Ostali potpisnici sporazuma smatraju da Washington ne može jednostrano poništiti međunarodni sporazum koji ima uporište u rezoluciji UN-a.

Hamnei je poručio da se Amerikance koriste “svim pokvarenostima” kako bi poništili rezultate nuklearnih pregovora, dok su studenti vikali “smrt Americi”.

You may also like

0 comments