Najveći hit postaju dionice koje isplaćuju dividendu

Piše Financial Times

Dio američkih kompanija, koje su uslijed nesigurnosti koje je donijela pandemija obustavile isplatu dividendi, sada opet “časte” dioničare, pa je i porastao interes investitora za njihovim dionicama. Kako piše Financial Times pozivajući se na podatke EPFR-a, od početka ožujka ove godine samo u dva tjedna nije zabilježen neto priljev u globalne investicijske fondove koji biraju dividendne dionice.

Samo u tjednu koji je završio prošle srijede takvi su fondovi privukli 675 milijuna dolara.

U Americi je taj trend još očitiji. Dividendni investicijski fondovi iz SAD-a nisu zabilježili tjedni odljev još od kraja siječnja. U posljednja tri svibanjska tjedna u takve se fondove svakoga tjedna slijevalo najmanje milijardu dolara.

Tjedan koji je završio 2. lipnja zaključili su sa 700 milijuna dolara dodatnog kapitala. Tony DeSpirito, jedan od investicijskih direktora u najvećem svjetskom društvu za upravljanje investicijskim fondovima BlackRock smatra kako investitori više ne brinu oko novih smanjenja ili obustava isplate dividendi te opet ulijevaju novac u vrijednosnice koje stvaraju tu vrstu prihoda. Prošle godine oko 40 kompanija iz sastava indeksa S&P 500 obustavilo je isplatu dividendi.

Među njima je više od 10-ak najavilo obnovu isplata dobiti dioničarima do kraja svibnja, pokazuju podaci koje je prikupio Howard Silverblatt, analitičar S&P Dow Jones Indicesa. Što se tiče ostatka godine, Silverblatt očekuje da će se dividende kompanija iz sastava S&P-a 500 nastaviti poboljšavati, rastući za 5 posto tijekom 2021. godine.

Za usporedbu, lani su dividende iz spomenutog indeksa porasle tek 0,7 posto. Takva se očekivanja odražavaju i na porast cijena takvih dionica. Tako indeks “dividendnih aristokrata” – dionica 65 kompanija iz S&P-a 500 koje su povećavale dividendu svake godine u zadnjih četvrt stoljeća – bilježi ove godine rast od 16,8 posto.

To je više od četiri postotna boda iznad ovogodišnje izvedbe indeksa S&P 500 koji je ojačao 12,4 posto. Štoviše, ovo je prvi put nakon 2018. da su “aristokrati” nadmašili šire tržište. Ovakva dinamika nije iznenađujuća za Lauren Goodwin, analitičarku u New York Life Investmentsu.

“Kako se gospodarstvo oporavlja, tako kompanije koje isplaćuju dividendu prolaze bolje, kako po cijeni dionice, tako i iznosu dividende”, kaže Goodwin.

Osim toga, mnoštvo kompanija koje isplaćuju dividendu nalazi se u skupini tvrtki iz “cikličnih sektora” za koje se očekuje da će biti veliki dobitnici izlaska iz krize.

Vrijednost dionica kompanija iz tih sektora već je dobrano porasla ove godine. Međutim, analitičari smatraju da u nastavku godine te dionice neće zadržati takav tempo rasta cijene.

Stoga dividende ostaju glavni izvor prinosa za investitore. Nakon što je uspon dioničkog tržišta uračunao snažan oporavak dobiti, američki analitičari očekuju da sličan scenarij sada slijedi dividendnim dionicama, donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments