Home Ekonomija Najveći dnevni skok eura u sedam godina

Najveći dnevni skok eura u sedam godina

by Agencije

Euro je skliznuo u petak prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon najvećeg dnevnog skoka u gotovo sedam godina u jučerašnjem trgovanju jer novi set poticajnih mjera Europske središnje banke (ECB) nije ispunio ambicioznija očekivanja tržišta, a tijekom dana u njihovu fokusu bit će novo izvješće o američkoj zaposlenosti.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0872 dolara, što znači da je oslabio 0,7 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. U četvrtak je poskočio čak 3,1 posto prema dolaru nakon objave ECB-ovih novih mjera, što je njegov najveći dnevni dobitak od ožujka 2009. godine. U očekivanju poruka sa sjednice ECB-a tečaj eura u jednom je trenutku skliznuo na najnižu razinu u sedam i pol mjeseci od 1,0523 dolara, da bi potom nakratko dosegnuo čak 1,0981 dolar po objavi novog seta poticajnih mjera.

Eksplozivan uspon europske valute pritisnuo je u četvrtak dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, na 97,591 bod, najnižu razinu u posljednjih mjesec dana. U četvrtak je oslabio 2,1 posto, što je njegov najoštriji dnevni pad od ožujka 2009. godine. Po posljednjim podacima kreće se na 98,269 bodova, osjetno ispod najviših razina u 12 i pol godina od 100,510 bodova koliko je bio dosegnuo sredinom tjedna.

Na jučerašnjoj redovnoj mjesečnoj sjednici ECB je odlučio ubuduće bankama više naplaćivati za čuvanje njihovih depozita i time ih odvratiti od držanja viškova novca kod središnje banke te ih stimulirati u njihovo preusmjeravanje u kreditne plasmane. Uz to, produljio je primjenu programa kupovina imovine za šest mjeseci, do kraja ožujka 2017. godine. Takve su mjere ublažavanja monetarne politike tržišni sudionici ocijenili minimalnima.

Nakon nedavnih izjava čelnika ECB-a Marija Draghija tržišta su očekivala da će središnja banka poduzeti agresivnije mjere, u vidu izrazitijeg spuštanja kamatne stope na depozite banaka u negativnom području a i mogućeg povećanja iznosa mjesečnih kupovina imovine, koje se najvećim dijelom odnose na državne obveznice. “Draghi je prilično razočarao. Danas bi pak nevolje moglo izazvati izvješće o zaposlenosti u SAD-u ako i ono razočara tržišta. No, budući da je dolarov indeks prilično oštro smanjen, očekujemo da bi brojke od 175 do 200 tisuća novih radnih mjesta trebale omogućiti konsolidaciju dolara”, kazao je Jeremy Stretch, valutni analitičar u CIBC World Marketsu.

Premda izvješće za studeni možda ne bude tako impresivno kao ono u listopadu koje je pokazalo da je američko gospodarstvo otvorilo 271 tisuću novih radnih mjesta, ekonomisti ipak očekuju da će pokazati solidan rast za dodatnih 200 tisuća. Takvo će izvješće vjerojatno biti dodatni argument za povećanje kamatnih stopa u SAD-u u prosincu, osim ako pokaže brojku manju od 150 tisuća ili slabašan rast plaća, što bi moglo smanjiti šanse za početak ciklusa podizanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U četvrtak je predsjednica američke središnje banke Fed Janet Yellen u istupu pred kongresnim odborom za gospodarstvo izjavila da bi SAD mogao biti blizu točke na kojoj bi kamatne stope trebalo početi podizati.

Related Posts