Najveće sniženje autoplina u posljednih mjesec dana

U utorak je pojeftinila za 6 lipa i prodaje se po cijeni od oko 4,06 kuna. To je ujedno i najniža cijena ove vrste goriva u posljednjih mjesec dana.

Spremnik od 50 litara autoplina u posljednja je četiri tjedna, dakle, jeftiniji za 42,5 kuna. No, ostale vrste goriva su poskupile. Litra Eurodizela u utorak je porasla između 4 i 7 lipa, ovisno o kompaniji. Sada se prodaje u rasponu od 8,80 i 8,85 kuna. Ovo je ujedno i treći uzastopni tjedan rasta cijene Eurodizela. Tijekom tog razdoblja, spremnik od 50 litara ove vrste goriva poskupio je za 3,5 kuna. No neke kompanije, kao što je Plinski Centar Zagreb nisu podigli cijenu litre Eurodizela, i to već drugi tjedan zaredom. Cijena litre Eurosupera 95 u utorak je prema informacijama portala cijenegoriva.info samo na nekim benzinskim postajama porasla za jednu lipu, i to na Tifonovim i Petrolovim postajama. Cijena se kreće između 9,57 i 9,59 kuna. Ostali nisu mijenjali cijene, osim Plinskog Centra Zagreb koji je ovu vrstu goriva pojeftinio za dvije lipe.

S obzirom na to da je u posljednjih mjesec dana cijena barela sirove nafte (iako to ne određuje cijene u Hrvatskoj, ali uzima se kao pokazatelj kretanja tržišta) skočila 5,3 posto, a od početka godine ukupno 20 posto, dok je istodobno dolar od početka godine ojačao u odnosu na kunu za 14 posto, nažalost može se očekivati da će cijene benzina i dizela rasti u idućem razdoblju.