Najveća prijetnja SAD-u je Rusija

Sadašnja situacija u oblasti sigurnosti vrlo se razlikuje od one koju smo imali u posljednjih 25 godina. Ona zahtijeva nove investicije i drugačije djelovanje, izjavio je ministar Ashton Carter.
Ministar obrane Ashton Carter izjavio je na sastanku Odbora za oružane snage američkog Senata posvećenom proračunu za 2017. godinu da se Rusija na listi strateških izazova za sigurnost SAD-a nalazi na prvom mjestu. Carter je naveo pet najvećih globalnih strateških izazova za SAD, Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju, Iran i terorizam. U press-materijalu Pentagona navodi se da se upravo tim izazovima Ministarstvo obrane rukovodi u planiranju i pravljenju proračuna.

Carter je naglasio da su Rusija i Kina protivnici, koji imaju razvijene vojne sustave i nastavljaju ih unaprjeđivati, kao i to da predstavljaju prijetnju prevlasti SAD-a u nekoliko područja. Sadašnja situacija u oblasti sigurnosti mnogo se razlikuje od one koju smo imali u posljednjih 25 godina. Ona zahtijeva nove investicije i aktivnosti, rekao je Carter obraćajući se senatorima. Pentagon je priopćio da bi proračun trebao iznositi između 523,9 i 582,7 milijardi dolara, od kojih bi 58,8 milijardi bilo namijenjeno za financiranje operacija u inozemstvu, prenosi agencija RIA Novosti.

Yair Golan, koji je vodio nekoliko rundi razgovora po pitanju koordinacije tijekom operacije u Siriji, izjavio je da je stekao dojam da je ruska vojska “talentirana i mudra”. Ruska i izraelska vojska vodile su “vrlo profesionalan dijalog”, smatra Golan. On je naglasio da su “svakodnevno na nebu iznad Sirije” testirani bilateralni mehanizmi, usmjereni na sprečavanje mogućih konflikata. “Munjevito smo razmatrali i rješavali probleme. Impresionirani smo načinom na koji su se Rusi suprotstavljali opasnostima”, rekao je izraelski general-bojnik.

Ruska vojska će, najvjerojatnije, još dugo biti prisutna u regiji, naglasio je Golan i dodao da u tome ne vidi ništa štetno po Izrael. Rusija je velika sila, ali to ne znači automatski i da je loša, kaže Golan, a prenosi portal Vzgljad.

You may also like

0 comments