Najsnažniji rast švicarskog gospodarstva od 2014. godine

Švicarsko gospodarstvo u drugom je tromjesečju poraslo najsnažnije od kraja 2014. godine, znatno bolje nego što se očekivalo, potvrđujući uspješan oporavak od posljedica prošlogodišnje šokantne odluke središnje banke o ukidanju minimalnog tečaja franka prema euru.

Švicarska središnja banka ukinula je u siječnju prošle godine minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, izazvavši skok tečaja franka i previranja na tržištima. Ekonomisti su nakon toga mahom snižavali procjene rasta švicarskog gospodarstva, podsjeća Reuters.

Švicarska je lani ipak izbjegla recesiju, koju je većina prognozirala, i gospodarstvo je u kontekstu blagog slabljenja franka ostvarilo 0,6-postotni rast u tromjesečju zaključno s lipnjem u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Rast gospodarskih aktivnosti nadmašio je najoptimističnije procjene devet ekonomista iz Reutersove ankete i najsnažniji je na tromjesečnoj razini od kraja 2014. godine.

Najveću podršku rastu pružili su vanjskotrgovinska razmjena i državna potrošnja, pokazali su u utorak objavljeni podaci ministarstva gospodarstva. “Svjedočimo oporavku na široj osnovi od šoka vezanog za franak i čini se da se on nastavlja. Ove brojke potvrđuju naša očekivanja o oporavku”, kazao je Ronald Indergand, čelnik odjela kratkoročnih ekonomskih analiza pri švicarskom ministarstvu.

Švicarska vlada ažurirat će procjene o BDP-u, inflaciji i nezaposlenosti 20. rujna, premda je Indergrand ustvrdio da aktualni pokazatelji svjedoče da je gospodarstvo na putu da ostvari zacrtani rast za ovu i iduću godinu od 1,4 odnosno 1,8 posto. “Nismo u razdoblju procvata, no stanje je solidno i stabilno, a čini se da će biti održivo”, kazao je.

You may also like

0 comments