Najpoznatija investicijska banka otvorila vrata kreditiranju

Goldman Sachs službeno je zaprimio prvi zahtjev za potrošački kredit, potvrdio je to financijski direktor Harvey Schwartz koji je ovu vijest primio putem e-maila u ponedjeljak navečer.

Goldman, vjerojatno najpoznatija tradicionalna investicijska banka u svijetu, pokrenula je alat za on-line kreditiranje, ‘Marcus’, prošlog četvrtka. Tehnički, tvrtka je taj sustav pozajmljivanja novca testirala na nekim zaposlenicima. Međutim, u ponedjeljak je stigao i prvi zahtjev za kreditom, a da nije iz redova zaposlenika iz te tvrtke.

Kako je rekao Schwartz, konvergencija faktora pogurala je Goldman prema retail bankarstvu. ”Uvijek smo imali razvijene tehnološke vještine , kao i vještine upravljanja rizicima …Pronašli smo način kako da to spojimo, a da funkcionira za nas”, rekao je Schwartz za Business Insider.

Dodao je kako je ovaj način podizanja kredita na raspolaganju klijentima koji koriste web platforme, dok neće dolaziti u obzir za one koji se oslanjanju na tradicionalniji, fizički akt podizanja kredita.

U slučaju ‘Marcusa’ ne postoji plaćanje unaprijed ili naknada za zakasninu. Goldman Sachs omogućuje klijentima da sami odaberu datum plaćanja u mjesecu i prilagode visinu otplaćivanja kredita. Dozvoljeno je podizanje samo jednog kredita istovremeno.

Katapultirana tromjesečna dobit

Američka investicijska banka Goldman Sachs također je  izvijestila o snažnom skoku dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući oporavku trgovine obveznicama i kontroli troškova.

U razdoblju od srpnja do rujna bančina je neto dobit poskočila 58 posto, na 2,1 milijardu dolara, pišu Agencije.

Neto prihodi uvećani su 19 posto, na 8,17 milijardi dolara.

Potporu dobiti pružili su snažna aktivnost izdanja obveznica i bolji uvjeti na tržištima kredita i hipoteka, objasnio je u utorak u telekonferenciji s analitičarima financijski direktor Goldman Sachsa Harvey Schwartz.

“Valja ipak reći da tromjesečne rezultate nisu toliko poduprli povoljni trendovi koliko izostanak negativnih trendova”, kazao je Schwartz. “Pokazalo se da nam je to išlo na ruku”, dodao je.

Prihodi od trgovanja obveznicama, valutama i robom uvećani su 34 posto, na 1,96 milijardi dolara.

Dodatno je bančine rezultate poduprla kontrola troškova, koji su u trećem tromjesečju na godišnjoj razini uvećani 10 posto, što znači da je njihov rast bio upola blaži nego onaj prihoda. Banka je ove godine pokrenula program poboljšanja efikasnosti kako bi smanjila troškove za 700 milijuna dolara godišnje.

Goldman Sachs peta je američka banka po imovini i tradicionalno se više od sličnih banaka u SAD-u oslanja na trgovanje obveznicama. Proteklih godina odlučili su ipak promijeniti poslovni model i više se okrenuti stabilnim dijelovima poslovanja, poput upravljanja investicijama. Taj je odjel u trećem tromjesečju generirao prihode od 1,49 milijardi dolara, što je četiri posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a banka se također okrenula potrošačkom kreditiranju. (Business Insider/Agencije)

You may also like

0 comments