Najniži PMI indeks uposljednja četiri mjeseca

RBA Analize
Kraj tjedna donio je objave preliminarnih podataka PMI pokazatelja za prerađivački i uslužni sektor. Pogledamo li kompozitni indeks koji obuhvaća oba sektora, u europodručju je za listopad zabilježena najniža razina u posljednjih četiri mjeseca

Kraj tjedna donio je objave preliminarnih podataka PMI pokazatelja za prerađivački i uslužni sektor. Pogledamo li kompozitni indeks koji obuhvaća oba sektora, u europodručju je za listopad zabilježena najniža razina u posljednjih četiri mjeseca. Zabilježen je pad s rujanskih 50,4 na 49,4 boda, što je blago ispod granice od 50 bodova koja prema ovom pokazatelju dijeli teritorij ekspanzije i kontrakcije. Navedenim kretanjima pridonio je pad uslužnog sektora koji sve teže pogađaju postrožena ograničenja povezana s pandemijom Covid-19, pri čemu je najteže pogođeno ugostiteljstvo. Uslužni sektor zabilježio je pad s 48,0 na 46,2 boda. S druge strane, sukladno očekivanjima, prerađivački sektor je zabilježio porast (s 53,7 na 54,4 boda).

Aktivnost njemačkog privatnog sektora prema podacima PMI pokazatelja također je zabilježila slična kretanja. Pokazatelj uslužnog sektora spustio se na 48,9 bodova, dok je prerađivački nastavio rast te zabilježio 58,0 bodova što je najviša razina u posljednjih 30 mjeseci. S druge strane Atlantika, američki prerađivački sektor prema PMI podacima porastao je na 53,3 boda, dostigavši time najvišu razinu u posljednjih 21 mjesec, dok je sektor usluga također porastao, zabilježivši 56,0 bodova. Danas su na rasporedu objave IFO pokazatelja u Njemačkoj za mjesec listopad.

You may also like

0 comments