Home TribinaAnalize Najniža razina potrošnje plina EU-a u deset godina

Najniža razina potrošnje plina EU-a u deset godina

by Energypress.net

Analiza IEEFA

Prema novom izvješću američkog Instituta za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA), potrošnja prirodnog plina u Europi u 2023. godini pala je na najnižu razinu u posljednjih 10 godina. Institut ističe da su padu potražnje najviše pridonijele Njemačka, Italija i Velika Britanija, koje povećavaju učinkovitost korištenjem obnovljivih izvora energije.

“Europski energetski sustav je raznolikiji i otporniji nakon dvije godine od ruske invazije na Ukrajinu”, rekla je Anna Maria Jaler-Makarević, vodeća energetska analitičarka za Europu u IEEFA-i. “Kriza je donekle kontrolirana, mjere učinkovitosti su povećane, a ugradnja obnovljivih izvora energije i dizalica topline je ubrzana. Ovo postavlja kontinent da nastavi smanjivati potražnju za plinom.”

IEEFA navodi da je europska potražnja za plinom u dvije godine pala za 20 posto, što ukazuje na uspješne korake u diversifikaciji izvora energije i povećanju energetske učinkovitosti.

Unatoč smanjenju uvoza ruskog plina putem cjevovoda, isporuke ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu porasle su za 11 posto između 2021. i 2023. godine. Španjolska, Francuska i Belgija ostaju najveći uvoznici ruskog plina, ali su se isporuke ruskog LNG-a Španjolskoj i Belgiji značajno povećale.

Jaler-Makarević ističe da Europa mora izbjeći postati previše ovisna o uvozu plina iz SAD-a, koji je prošle godine osigurao gotovo polovicu svog LNG uvoza. “Ovo je vrijeme da ispitamo koje su politike djelovale i nadogradimo ih dok postavljamo nove strategije koje bi Europi mogle dati prednost u upravljanju rizicima u budućnosti”, zaključuje Jaler-Makarević.

Related Posts