Najniža cijena nafte u jedanaest godina

Cijena nafte na londonskom tržištu u srijedu je skliznula prema najnižim razinama u 11 godina, pritisnuta naznakama o usporavanju rasta globalne potražnje za energentima u okolnostima rekordno visokih zaliha nafte.

U Londonu se tako barelom trgovalo po 36,99 dolara, što znači da mu je cijena smanjena za 80 centi u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, odnosno za oko dva posto. Na američkom tržištu cijena nafte spustila se za 95 centi, ili više od dva posto, na 36,92 dolara. Cijena nafte na londonskom tržištu, nadomak 37 dolara po barelu, svega je dolar viša u odnosu na niske razine na koje se bila spustila prošloga tjedna, budući da očekivani val zahlađenja u Europi i Sjedinjenim Državama, primarni faktor koji je cijene podupirao, prema sadašnjim prognozama meteorologa ipak neće dulje trajati.

Cijene nafte pale su za više od 65 posto od sredine 2014. godine jer je rast proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusije i Sjedinjenih Država doveo do globalnih viškova od između pola milijuna do dva milijuna barela dnevno. U posljednje vrijeme uteg su cijenama prognoze o slabljenju potražnje, ponajprije u Aziji ali i u Europi. U srijedu je sudionicima tržišta nepovoljna vijest stigla iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čija je čelnica Christine Lagarde upozorila da će globalni gospodarski rast biti razočaravajuć u 2016. godini.

Prognoze meteorologa da će val zahlađenja u Europi ipak biti kratkotrajan zauzdale su takvu podršku cijenama, zahvaljući kojoj su se cijene nafte na londonskom i američkom tržištu nakratko bile oporavile za oko tri posto u trgovanju dan ranije. Ni za veći dio SAD-a sada se ne očekuje da će val hladnijeg vremena trajati puno dulje od tjedan dana. “Vremenske prilike su tako dugo bile znatno bolje od uobičajenih za ovo doba godine ,,. tako da bi dulje razdoblje niskih temperatura bilo potrebno da se preokrene takva situacija”, kazao je Olivier Jakob, izvršni direktor u tvrtki PetroMatrix.

Podršku cijenama nafte mogli bi pružiti podaci američke vlade o stanju zaliha koji se očekuju tijekom dana, ako pokažu tjedni pad zaliha nafte. Američki institut za naftu u utorak je izvijestio o iznenađujućem porastu američkih zaliha. Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela nafte iz njegove referentne košarice u ponedjeljak iznosila 31,71 dolar, što znači da je pala za 46 centi u odnosu na petak.

You may also like

0 comments