Najniža cijena nafte u 11 godina, no do 2020. godine oporavak cijene

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će se cijena nafte oporaviti na 70 dolara do 2020. godine, nakon što je ovoga tjedna na londonskom tržištu pala na najniže razine u 11 godina. U svom godišnjem izvješću o daljnjim izgledima, objavljenom u srijedu, OPEC predviđa da će cijena nafte početi rasti iduće godine, a potom se nastaviti oporavljati zbog viših troškova bušenja i istraživanja. Još u ljeti prošle godine cijena barela kretala se iznad 110 dolara, dok je ovoga tjedna na londonskom tržištu zaronila na najniže razine od 2004. godine, 36,04 dolara.

OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom sirovom naftom u 2020. iznositi 30,7 milijuna barela dnevno, u odnosu na 30,9 milijuna barela dnevno u 2016. godini, te oko 1 milijun barela dnevno manje nego što trenutno proizvodi. Očekuje, također, pad njegova udjela u proizvodnji nafte u svijetu idućih godina jer su se konkurenti pokazali otpornijima na niske cijene nego što se očekivalo.

Trenutačno OPEC-ov udjel iznosi oko 30 posto, dok je 1970.-ih godina iznosio 50 posto svjetske proizvodnje nafte. Razlog je tome, među ostalim, povećana konkurencija američkih proizvođača nafte iz škriljevca, no OPEC procjenjuje da će se rast proizvodnje te nafte iduće godine usporiti zbog visokih troškova takve proizvodnje. OPEC-ova je strategija ove godine bila da održava visoku proizvodnju i pad cijena nafte kako bi američki proizvođači ‘crnog zlata’ iz škriljevca smanjili proizvodnju. No, ti su se konkurenti pokazali otporniji na niske cijene nego što je OPEC procjenjivao. Još jedan razlog pada cijena nafte leži u slabljenju potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskoga, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte u srijedu je blago porasla zahvaljujući neočekivanom padu američkih zaliha, no i dalje je blizu najniže razine u posljednjih 11 godina, jer je ponuda obilna. Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 41 centi, na 36,52 dolara, u odnosu na prethodno zatvaranje. Dan ranije dotaknula je najnižu razinu od srpnja 2004. od 35,98 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 36,47 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u svom izvješću objavljenom u srijedu predviđa da će potražnja za sirovom naftom u 2020. biti niža od one u 2016. godini, dok istodobno konkurentski proizvođači pokazuju veću otpornost na niske cijene nego se to očekivalo. OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom sirovom naftom u 2020. iznositi 30,7 milijuna barela dnevno, u odnosu na 30,9 milijuna barela dnevno u 2016. godini te oko 1 milijun barela dnevno manje nego što trenutno proizvodi. Povisio je međutim prognozu proizvodnje iz škriljca u 2020. na 5,19 milijuna barela dnevno, u odnosu na 4,50 milijuna barela dnevno koliko je očekivala u svom izvješću iz 2014.

Kao naznaka rastuće konkurencije za tržišni udio među članovima OPEC u Aziji, Irak je potpisao 1,4 milijarde dolara vrijedan ugovor o opskrbi indijskog prerađivača Reliance i korporacije Indian Oil sa 160.000 barela dnevno. Iran očekuje da će u sljedećoj godini povećati svoj izvoz za dodatnih 500.000 barela dnevno, a iranski dužnosnici već su se susreli s indijskim prerađivačima kako u nastojanju da pronađu rješenje kako svoju opskrbu sirovom naftom učiniti konkurentnijom.

U srijedu je cijena barela u Londonu bila nakratko ispod cijene na američkom tržištu, po prvi puta nakon kratkog razdoblja u studenom 2014. godine. “Višu cijenu na američkom u odnosu na britansko tržište fundamenti ne mogu objasniti. To je bilo pretjerano i vjerojatno se očekuje da će doći do korekcije, kada se tržišta vrate na normalni promet,” rekao je Virendra Chauhan iz Energy Aspects. Američke zalihe sirove nafte pale su za 3,6 milijuna barela u prošlom tjednu, na 486,7 milijuna, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Američki institut za naftu. Analitičari su u Reutersovoj anketi očekivali rast za 1,1 milijun barela. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni kasnije u srijedu. “No zalihe su i dalje vrlo, vrlo visoke na godišnjoj i petogodišnjoj razini”, naveo je Chauhan.

Odvojeno su iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestili da je cijena barela nafte njezine referentne košarice u utorak porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan pa se njome trgovalo po 31,15 dolara.

You may also like

0 comments