Najmanje jedan oporbeni kandidat ušao u parlament u Bjelorusiji

Najmanje je jedan oporbeni kandidat osvojio mandat u parlamentu nakon izbora u nedjelju u Bjelorusiji i prvi je oporbeni zastupnik u posljednjih 20 godina. Izborno povjerenstvo izvijestilo je da je Ana Konopackaja iz Ujedinjene građanske stranke osvojila jedno od ukupno 110 mjesta u parlamentu.

Očekuje se da zastupnici lojalni predsjedniku Aleksandru Lukašenku osvoje većinu preostalih mjesta. “Izbori su se odvijali u cijeloj zemlji. Možemo biti sigurni da je parlament izabran na legalan način”, izjavila je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Lidia Ermošina, prenose ruske novinske agencije.

“Nema vjerodostojnih pokazatelja da postoje nepravilnosti koje bi mogli utjecati na rezultat izbora”, dodala je Ermošina i pojasnila da je izlaznost bila viša od 50 posto, što je minimum potreban da bi izbori bili valjani.

Bivšu sovjetsku republiku dulje od dva desetljeća čvrstom rukom vodi Aleksandar Lukašenko. Predstavnici oporbe upozorili su da je izborni proces bio nepraveden i obilježen propustima. “Oporba nema nikakih izgleda na izborima”, rekao je Vladimir Labković, aktivist za ljudska prava. “Izborni proces nije liberaliziran, sve je još lošije”, dodao je.

Europska unija prošle je godine ukinula sankcije protiv Lukašenka, podupirući na taj način put zemlje prema demokraciji. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) onamo je poslala 400 promatrača koji su pratili održavanje izbora.

You may also like

0 comments