Home Geopolitika Najavljeni razgovori NATO-a i Rusije u Bruxellesu

Najavljeni razgovori NATO-a i Rusije u Bruxellesu

by Petra Rajković

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će se sljedećeg ponedjeljka održati razgovori s Rusijom na nivou ambasadora u sjedištu Saveza u Briselu.

Dok traju napetosti između Moskve i nekoliko zapadnih prijestonica, “razgovarat će se o temama vezanim za europsku sigurnost, posebno o Ukrajini”, precizirao je Stoltenberg po dolasku na samit EU-a.

Razgovori će biti održani u sklopu “Vijeća NATO-Rusija”, tijela čiji je rad gotovo zamrznut nakon što je Rusija pripojila Krim u ožujku 2014.

Sastalo se ipak dvaput ove godine, 20. travnja i 13. lipnja, te raspravljalo o krizi u Ukrajini i “vojnim aktivnostima, transparentnosti i smanjivanju rizika, te procjeni sigurnosnog stanja u Afganistanu”, podsjetio je NATO na svojoj internetskoj stranici.

Otvoren kanal dijaloga

Stoltenberg neprestano inzistira na potrebi otvorenih kanala dijaloga s Moskvom, bez obzira na njezin agresivan stav prema Ukrajini.

Zapadne sile optužuju Moskvu da naoružava proruske separatiste na istoku zemlje.

Sastanak Vijeća NATO-Rusija u ponedjeljak bit će prvi nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima početkom studenog, što zabrinjava neke europske saveznike, koji strahuju od popustljivijeg stajališta Washingtona prema Rusiji Vladimira Putina.

Dva posljednja mjeseca EU i SAD jednoglasno optužuju sirijski režim i njegove saveznike, Iran i Rusiju, za “ratne zločine” u Alepu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Related Posts