Najavljen oporavak proizvodnje iz škriljaca, nafta ispod 65 dolara za barel

Cijene barela sirove nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara budući da su naznake oporavka američke proizvodnje nafte iz škriljca iznova potpirile zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe. Na londonskom su tržištu cijene barela sirove nafte za isporuke u lipnju pale za 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,95 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 59,04 dolara.

Naftna tržišta pritišće povećana opskrba na fizičkom tržištu, naznake rasta proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u i moguća veća proizvodnja OPEC-a, tumače analitičari Morgan Stanleya. Američki proizvođači prvi su puta ove godine povećali broj aktivnih bušotina u bazenu Permian. Ukupan je broj aktivnih bušotina ipak pao 22. tjedan zaredom, iako je proteklih nekoliko tjedana taj pad usporio. “Sve više nas zabrinjava odnos ponude i potražnje u drugoj polovici 2015. i u 2016. godini”, upozoravaju u Morgan Stanleyu.

Analitičari pritom ističu sve veću razliku između terminskog tržišta, koje je od siječnja poraslo više od 40 posto, i prekomjerno opskrbljenog fizičkog tržišta. U fokusu će ovaj tjedan biti mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energiju, radi naznaka eventualnog oporavka globalne potražnje u uvjetima niskih cijena. Podaci objavljeni u petak pokazali su da je Kina u travnju pretekla SAD i zauzela poziciju najvećeg uvoznika nafte u svijetu, koristeći razdoblje nižih cijena da napuni zalihe. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 62,44 dolara, što znači da je pala za 1,54 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)