Najavili spajanje, ulaze u veće probleme

Je li sve povlastica?
Dvije vodeće njemačke banke, Deutsche Bank i Commerzbank, najavili su službene razgovore o spajanju.

Službeni razgovori najavljeni su nakon višemjesečnih nagađaja da će dvije banke u teškoćama pokušati povezati poslovanje.

Spajanje bi im moglo donijeti ogromne uštede, posebno kroz zatvaranje poslovnica. Kritičari pak upozoravaju da bi moglo biti komplicirano i rizično.

Jedini bi rezultat povezivanja dviju banaka u teškoćama bilo stvaranje velike banke koja bi također imala problema, tvrde protivnici ovog povezivanja.

Sporazumu se protive i sindikati, strahujući da bi moglo uključivati ukidanje više od 10.000 radnih mjesta. Njemačka pak vlada po svemu sudeći odobrava takav korak.

Država je još uvijek vlasnik 15,5 posto udjela u Commerzbanku, koji je stekla financijskom potporom banci za vrijeme financijske krize.

Prema pisanju medija, njemački ministar financija Olaf Scholz pozvao je dvije kompanije da razmotre mogućnost spajanja, izrazivši uvjerenje da Njemačkoj treba jaki igrač u financijskom sektoru.

Zajedno bi banke držale petinu njemačkog tržišta bankarskih usluga za građane i kontrolirale bi 1,8 bilijuna eura imovine, uključujući kredite i ulaganja. “Važno mi je da razmotrimo samo one opcije koje imaju ekonomskog rezona, nadovezujući se na napredak ostvaren 2018. godine”, naglasio je izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing u pismu zaposlenicima.

Deutsche Bank ima teškoća s profitabilnošću, a koče ga i gubici u američkom ogranku za investicijsko bankarstvo. Commerzbank također muku muči s profitabilnošću.

You may also like

0 comments