Najava, u četvtak očekujemo Papinu ekološku encikliku

Papa Franjo će u četvrtak u dugoočekivanoj enciklici o klimatskim promjenama pozvati sve ljude da budu “čuvari stvaranja”, objavljeno je u nedjelju. Uvrstit će zaštitu okoliša među moralne obveze i ta bi papina intervencija mogla potaknuti 1,2 milijarde katolika da počnu lobirati za ekološka pitanja. Franjo je u dvije godine pontifikata već pokazao inicijativu, piše Reuters, u pitanjima poput obnove diplomatskih odnosa Amerike i Kube – Vatikan je posredovao u tome dogovoru.

Papa je već rekao kako želi da dokument nazvan “Laudato Si (Hvaljen budi), O brizi za naš zajednički dom” bude dio debate na summitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, što će se održati krajem godine. Desecima tisuća ljudi na vatikanskome trgu sv. Petra Papa je rekao da se enciklika “obraća svakomu” te da se nada da će pridonijeti “skretanju pozornosti na ekološku degradaciju i obnovu”, te da će potaknuti “veću odgovornost za zajednički dom koji nam je Bog povjerio”.

Očekuje se da prva papina enciklika posvećena ekologiji bude utjecajna u Latinskoj Americi, a glasovi tih zemalja mogli bi biti presudni na UN-ovu summitu. Vatikan će nakon objavljivanja enciklike u četvrtak održati zatvoreni sastanak s veleposlanicima 170 zemalja. “Imam strogu zapovijed, kao i mnogi moji kolege, da je odmah pošaljem svojoj vladi”, rekao je jedan veleposlanik. Uzbuđenje uoči objavljivanja enciklike uglavnom se tiče pitanja što će Papa reći o klimatskim promjenama.

Ekološki aktivisti nadaju se da će se Papinim porukama moći poslužiti kao moćnim oružjem da se postignu međunarodni dogovori o obuzdavanju globalnog zagrijavanja. Osobe upoznate s tim dokumentom kažu da prihvaća znanstveni konsenzus o tome da je globalno zagrijavanje većinom izazvao čovjek, ali da ni aktivisti ni skeptici neće moći ustvrditi da su u toj raspravi pobijedili. Papa je uzeo ime Franjo po svetomu Franji Asiškome, zaštitniku ekologije, a naslov enciklike potječe iz jedne od svečevih molitvi u slavu prirode.

You may also like