Najava: Promocija knjige o ISIS-u, Uspon islamizma

Zagreb – Sandorf je objavio knjigu utjecajne talijansko-američke politologinje i novinarke Lorette Napoeloni Uspon islamizma koja objašnjava genezu stvaranja Islamske države (poznate i kao ISIS ili ISIL).

Američki izvornik objavljen je prije nepuna četiri mjeseca, knjiga sadrži sve aktualne i važne činjenice za shvaćanje trenutne situacije, ali i dugoročnog razvoja političkih, vojnih i diplomatskih odnosa na Bliskom istoku. Loretta Napoleoni, u sklopu europske turneje, dolazi predstaviti hrvatsko izdanje knjige u Novinarski dom u utorak, 3.3., u 18 sati. Pored autorice, na promociji će govoriti urednik knjige Ivan Sršen i novinar Miro Aščić.

Kad je o ISIS-u riječ, suočeni smo s ubojitom kombinacijom “vizionarskog“, krajnje racionalnog i pragmatičnog vodstva, i fanatiziranih izvršitelja na terenu spremnih da u ime ponuđene im nade u ponovnu uspostavu kalifata počine i najbesprizornije zločine. Kao što piše autorica Uspona islamizma: “Ignoriranje tih činjenica više je od pukog zavaravanja – to je opasno. Poznavati svoga neprijatelja očito postaje najvažnija rečenica u borbi protiv terorizma.“ Al-Bagdadi i njegovi suradnici detaljno su i dubinski proučili funkcioniranje ‘društva spektakla’ i društvenih mreža i medija, dok se istodobno samoproglašenim autoritetom obraćaju globalnoj muslimanskoj zajednici svakodnevno regrutirajući nove sljedbenike.

Islamska država (poznata i kao ISIS, IS, ISIL ili Al-Kaida u Iraku) od kasnih se 1990-ih i džihadističkog sna njezinog tadašnjeg terorističkog vođe Abu Musaba al-Zarkavija munjevito proširila prekrajajući nacionalne granice diljem Bliskog istoka, prisvojivši pritom teritorij veći od Ujedinjenog Kraljevstva i podvrgavajući ga svojoj interpretaciji šerijatskog prava. Uspon islamizma svjetski poznate stručnjakinje za terorizam Lorette Napoleoni zadire ispod površine i ukazuje na zaokupljenost zapadnih medija opisima ISIS-a kao skupine razbojnika kojima je, eto, krenulo, dok ta organizacija u isto vrijeme zapravo razvija novi model izgradnje nacije. ISIS se služi suvremenom tehnologijom kako bi regrutirao nove članove i prikupio financijska sredstva s ciljem obnove izvornog kalifata ponešto prilagođenog 21. stoljeću. I to nije samo još jedna teroristička mreža, već uistinu opasan neprijatelj.

Loretta Napoleoni autorica je međunarodnih uspješnica Zločinačka ekonomija (Rogue Economics: Capitalism’s New Reality), Teroristički biznis (Terror Incorporated: Tracing the Money Behind Global Terrorism) i Maonomics. Piše za La Stampu, La Repubblicu i El Pais. Svjetski je poznati ekspert za međunarodne odnose, ekonomiju i terorizam. Okupila je radnu grupu svjetskih državnika kojoj je cilj bio osmisliti novu strategiju onemogućavanja financiranja terorističkih mreža. Nakon Fullbrightove stipendije, magistrirala je međunarodne odnose i ekonomiju, a zatim i doktorirala na temi terorizma na London School of Economics. Živi u Londonu i Montani.

You may also like