Najava predsjedničke tranzicije podigla cijenu nafte

Na tržištu
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 47 dolara nakon najave novog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 i zelenog svjetla za tranziciju na kabinet novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

AstraZeneca objavila je jučer da je njezino cjepivo protiv covida 19 u ispitivanjima pokazalo 70-postotnu učinkovitost, a potencijalno bi moglo dosegnuti i do 90 posto. Time je bitka protiv pandemije dobila treće cjepivo, nakon pozitivnih rezultata Pfizer/BioNTecha i Moderne. Naftu i šire financijsko tržište podupire i vijest da je američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak ključnoj saveznoj agenciji odobrio suradnju s tranzicijskim timom novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Potporu cijenama pružila su i očekivanja da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je Organizacij zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 44,75 dolara, što znači da je porasla 1,37 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Istovremeno, američki predsjednik Donald Trump planira pomilovati bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, koji je 2017. godine priznao da je lagao FBI-ju po pitanju svojih ruskih kontakata, izvijestili su američki mediji u utorak.

You may also like

0 comments