Najava lipanjskog smanjenja proizvodnje povećala cijenu nafte

Analiza dana
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 31 dolar, potaknute neočekivanom najavom Saudijske Arabije da će u lipnju smanjiti opskrbu više no što je dogovorila s ostalim vodećim proizvođačima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 30,41 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po  25,36 dolara.

Saudijska Arabija objavila je jučer da će u lipnju smanjiti opskrbu za dodatni milijun barela dnevno, više no što je dogovoreno sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača. Time će saudijska proizvodnja u idućem mjesecu biti smanjena gotovo 40 posto u odnosu na travanj, na 7,5 milijuna barela dnevno.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt također su se obvezali smanjiti proizvodnju više no što je dogovoreno, za dodatnih 180.000 barela dnevno. OPEC+ dogovorio je sredinom travnja da će smanjiti proizvodnju za ukupno 9,7 milijuna barela dnevno kako bi je uskladio sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Najave velikih proizvođača u regiji Perzijskog zaljeva jučer nisu impresionirale trgovce koji su ih procjenjivali u kontekstu urušene potražnje i naznaka drugog vala zaraze koronavirusom u zemljama poput Kine, Njemačke i Južne Koreje.

Proizvođači čine sve što je u njihovoj moći da uravnoteže tržište nafte, ali njihove su napore jučer omele pojačane bojazni od koronavirusa. Iako sve više zemalja ublažava ograničenja. Raspoloženje je pokvario strah od drugog vala zaraze, objašnjavaju iz nizozemskog think thanka ING Snap.

Danas se raspoloženje popravilo. Očekuje se da će smanjenje proizvodnje, zajedno s ublažavanjem mjera suzbijanja pandemije u nekim zemljama, poduprijeti potražnju za gorivima i ublažiti pritisak na skladišne kapacitete.

Pozornost se sada okreće američkim tjednim izvješćima o zalihama koja će u ovom tjednu biti ključna za definiranje cijene nafte. Očekuje se da će pokazati rast zaliha u prošlom tjednu za 4,3 milijuna barela, pokazala je preliminarna anketa Reutersa.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 22,71 dolar, što znači da je porasla 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments